logo


 Terug naar blog overzicht

Stress op het werk? Denk aan de afterwork!

Ga je door een stressvolle periode op het werk? Wat zou je ervan denken om na het werk eens samen te ontspannen door een glas te drinken met je collega’s? Dit concept, dat ‘afterwork’ genoemd wordt, kan bovendien de sfeer op het werk bevorderen!


Het grootste deel van je dagen doorbrengen op het werk, dat is het lot van de actieve bevolking. Daarom is het belangrijk om je op je gemak te voelen in een aangenaam professioneel kader. Volgens een recente peiling dragen voor 21,7% van de Belgen de relaties met de collega’s daartoe bij. Als die niet optimaal zijn, kan dat de dagelijkse sfeer op het werk negatief beïnvloeden en zelfs stress veroorzaken. Een context die verre van ideaal is om je dagelijkse taken uit te voeren … vooral als dat er veel zijn. Een tip: beroepsrelaties moeten, net als persoonlijke relaties, onderhouden worden. En waarom niet bij een glas na het werk?

Afterwork, een sfeer van teambuilding

Stress au travail? Pensez à l’afterwork!Stress op het werk? Denk aan de afterwork!

Tegenwoordig is het niet ongewoon om onze buur op kantoor een e-mail te sturen in plaats van rechtstreeks met hem te praten. Het is dan ook moeilijker geworden om een band op te bouwen met collega’s en elkaar echt te leren kennen buiten de muren van het bedrijf. Dat wordt trouwens bevestigd door een Franse enquête. Voor 70% van de werknemers is het voornaamste voordeel van een afterwork dat ze hun collega’s leren kennen in een andere context dan die van het werk. Voor 60% van de werknemers is de afterwork een onmisbaar aspect van het welzijn binnen hun bedrijf. De afterwork kan dus worden beschouwd als een soort informele teambuilding, die onder meer het groepsgevoel versterkt.

Beroepsrelaties moeten, net als persoonlijke relaties, onderhouden worden.

Een aperitiefje na het werk!

Coole terrasjes, pop-up rooftop bars, cafeetjes in parken … zodra de zon weer schijnt, floreren in de stad tal van plekken die gericht zijn op de afterwork. Tijdens de week, meestal op donderdag, openen ze rond het sluitingsuur van de kantoren, zodat de avond niet te laat hoeft te eindigen. Op het programma: een aperitiefje in een gezellige omgeving, waarin ontspannen gesprekken mogelijk zijn. Bepaalde zaken bieden ook degustaties, optredens, dj-sets, filmvoorstellingen e.d. aan. Aan alles wordt gedacht om de gasten tot rust te laten komen!

De voorwaarden voor een geslaagde afterwork

  • Ga niet te laat naar huis, zodat je de volgende dag in vorm bent en doeltreffend kunt werken. Volgens een onderzoek van The National Sleep Foundation1 heeft een volwassene tussen 26 en 64 jaar behoefte aan 7 tot 9 uur slaap per nacht.
  • Drink niet te veel alcohol, zodat je collega’s een waardige indruk van jou behouden en om te voorkomen dat je de volgende dag een kater hebt.
  • Praat tijdens zo’n bijeenkomst niet over het werk. Het doel is om op het einde van een drukke werkweek er even tussenuit te zijn. Toon dus interesse in de hobby’s van je collega’s, hun kinderen, hun reisplannen … Ontdek hen op een andere manier en laat hen ook jouw persoonlijkheid zien. De avond kan mooie verrassingen in petto hebben!
Bronnen
1Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, Alessi C, Bruni O, DonCarlos L, Hazen N, Herman J, Katz ES, Kheirandish-Gozal L, Neubauer DN, O'Donnell AE, Ohayon M, Peever J, Rawding R, Sachdeva RC, Setters B, Vitiello MV, Ware JC, Adams Hillard PJ, National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary, Sleep Health, maart 2015, p. 40-43.

Zin om een afterwork te organiseren met je collega’s? Laat hen dat weten door dit artikel te delen op Facebook!

 

Gerelateerde producten

Saffron® 28mg

Formule die speciaal ontwikkeld is voor personen die te kampen hebben met tijdelijke stress, emotionele periodes of professionele vermoeidheid. Saffraan helpt het emotionele evenwicht te bevorderen en een positieve instelling te behouden. Magnesium, foliumzuur en vitamines B6 en B12 helpen vermoeidheid te verminderen, dragen bij tot een goede psychologische functie en verbeteren de stressbestendigheid.

Lees meer