Senioren: wanneer hun eetlust vermindert…
Hoe ouder senioren worden, hoe meer hun eetlust afneemt. Dat is een van de redenen waarom ondervoeding erg vaak voorkomt bij hen. We focussen op de oorzaken en risico’s van dat eetlustverlies en geven enkele preventieve tips!
Is er een oudere in je omgeving die niet veel meer eet? Dat komt zeer vaak voor bij senioren … Maar opgelet voor ondervoeding! Dat is een vermindering van de voedselinname, wat tot voedingstekorten en een achteruitgang van de gezondheid kan leiden.
Waarom verliezen senioren hun eetlust?
Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- een mond- of tandprobleem (pijnlijk tandvlees, moeilijk kauwen …);
- een verandering van de smaakpapillen: de kwaliteit en de hoeveelheid ervan nemen af met de tijd, waardoor het eetplezier vermindert;
- een kunstgebit dat het kauwen bemoeilijkt;
- een medische behandeling die misselijkheid, een droge mond of smaakstoornissen veroorzaakt;
- een volumeafname van het maagslijmvlies, wat tot maag- en darmklachten kan leiden;
- minder fysieke activiteit, waardoor het energieverbruik, de voedingsbehoeften en dus ook de eetlust afnemen;
- een neurologische oorzaak: depressie, de ziekte van Parkinson of dementie zijn synoniem van autonomieverlies, maar ook van ronddwalen, waardoor de oudere die vergeet zich te voeden veel spierenergie verbruikt.
Opgelet voor de ondervoedingsspiraal bij eetlustverlies
Wat zijn de risico’s van eetlustverlies?
Op lange termijn leidt eetlustverlies ertoe dat het immuunsysteem van de oudere aangetast wordt. We spreken van een ‘ondervoedingsspiraal’. Die begint met een verzwakking door voedingstekorten, gevolgd door chronische ziekten (bijvoorbeeld ontstoken urine- of luchtwegen) en spiermassaverlies, wat vallen veroorzaakt. Dit leidt tot een gebrek aan kracht en bemoeilijkt verplaatsingen, wat tot doorligwonden of bedlegerigheid kan leiden.
Hoe kunnen we de eetlust van ouderen bevorderen?
Wanneer het probleem vroeg genoeg wordt vastgesteld, kan je de eetlust van een oudere helpen stimuleren. Let op de eerste tekenen en volg deze tips:
- Controleer of de koelkast van de oudere persoon steeds gevuld is.
- Deel een maaltijd met de oudere. Want alleen heeft hij de neiging om maaltijden over te slaan.
- Doe hem weer zin krijgen in eten door smaakvolle en kleurrijke gerechten te bereiden.
- Voorzie kleine snacks om de oudere aan te sporen om vaker te eten. Met name ‘fingerfood‘ (hapjes om met je vingers te eten) is een slimme oplossing!
- Pas indien nodig de textuur van bepaalde voedingsmiddelen aan, waarbij het visuele plezier behouden blijft. Op het internet vind je allerlei gerechten voor gemalen maaltijden.
- Ga regelmatig naar de tandarts om problemen met de mondgezondheid te voorkomen.
Bronnen:
- Jérôme Morisod, Dénutrition de la personne âgée, Rev Med Suisse 2011, volume 7, 209-210.
- Alexandre Pitard, Pierre Gabach, Diagnostic de la dénutrition de la personne âgée, HAS, 6 décembre 2019.
- Drevet S, Gavazzi G, Dénutrition du sujet âgé [Undernutrition of the elderly], Rev Med Interne, 2019;40(10):664-669.
Lijdt een oudere in je omgeving aan ondervoeding? En gebruik je trucjes om zijn eetlust te bevorderen? Deel je tips op Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
Nutrisens Protifruit HP/HC®
Fruitig, eiwitrijk en calorierijk dessert. Uitstekend alternatief voor zuivelproducten bij personen met dysfagie of ondervoeding. Bestaat in de smaken appel, appel-banaan en appel-pruim. Lactosevrij, glutenvrij en zonder kleurstoffen.
Lees meer