logo


 Terug naar blog overzicht

Senioren: boost je geheugen op een natuurlijke manier!

Senioren: boost je geheugen op een natuurlijke manier!

“Waar heb ik dat boek gelegd?”, “Wie zong ook alweer Staying alive?” … Naarmate we ouder worden, laat ons geheugen ons vaker in de steek. Meestal gaat het om een normaal fenomeen dat samenhangt met verouderen. Gelukkig kun je je geheugen een duwtje in de rug geven met natuurlijke middelen. We bieden je een selectie!


Naarmate de jaren verstrijken, wordt het steeds moeilijker om dingen te onthouden. Net als de rest van ons lichaam is ons geheugen immers onderhevig aan het normale verouderingsproces. Dat veroorzaakt veranderingen in verschillende delen van het lichaam, waaronder de zones die instaan voor het geheugen (o.a. de frontale en temporale kwab, en de hippocampus). Resultaat: ons geheugen laat ons in de steek! Bepaalde natuurlijke elementen kunnen het geheugen echter ondersteunen.

Een plant: de Centella asiatica

De Centella asiatica, ook wel ‘Gotu kola’ genoemd, is een plant die afkomstig is uit Zuidoost-Azië.
In die regio schrijft de traditionele geneeskunde er talrijke voordelen aan toe, waaronder de verbetering van het afnemende cognitieve vermogen. In een onderzoek1 werd nagegaan of de plant werkelijk die eigenschap bezit. 28 ouderen in goede gezondheid namen gedurende twee maanden Centella asiatica-extract. Resultaat: degenen die een hoge dosis (750 mg, één keer per dag) van de plant hadden genomen, zagen hun cognitieve prestaties en hun humeur erop vooruitgaan. Ze waren alerter en rustiger, wat hun geheugen ten goede kwam.

Waar kun je het vinden? Om te genieten van de voordelen van Centella asiatica, kies je best voor een voedingssupplement.

Centella asiatica bijdraagt tot het behoud van een sterk geheugen

Het sporenelement zink

Zink is een sporenelement, d.w.z. dat het zich in ons lichaam voordoet in de vorm van minieme sporen. Samen met ijzer is zink het meest voorkomende sporenelement in ons lichaam, met name in onze hersenen. Uit een onderzoek2gepubliceerd in Behavioural Brain Research blijkt dat zink onmisbaar is voor een goede werking van de geheugenprocessen. Volgens de resultaten verbeteren zinksupplementen de cognitieve prestaties.

Waar kun je het vinden? De oester is het meest zinkrijke voedingsmiddel. Als je dit weekdier niet lekker vindt, kun je voor andere zeevruchten, mager vlees, noten, eieren, kaas of zonnebloempitten kiezen.

Vitamine D

Volgens Italiaanse onderzoekers3 hangt een tekort aan vitamine D bij de alleroudsten samen met een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang. In België komt een tekort aan vitamine D zeer vaak voor, vooral aan het einde van de winter of in het begin van de lente. De oorzaak? Gebrek aan zonneschijn en onvoldoende opname via de voeding. Volgens cijfers van de Hoge Gezondheidsraad heeft in Europa 40 tot 100% van de ouderen die niet in een instelling wonen een tekort aan vitamine D. Daarom zijn voedingssupplementen vaak aangewezen.

Waar kun je het vinden? De belangrijkste bron van vitamine D is blootstelling aan de zon (met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen natuurlijk). Ons lichaam produceert namelijk vitamine D wanneer de huid blootgesteld wordt aan UVB-straling. In voeding is ze aanwezig in vlees (lever), vette vis, schaal- en schelpdieren, volle melk, eigeel, boter en levertraan.

Bronnen 
1Wattanathorn, Positive modulation of cognition and mood in the healthy elderly volunteer following the administration of Centella asiatica, Journal of ethnopharmacology 116, 325-332, 4 december 2007.
2Sandusky-Beltran LA, Manchester BL, McNay EC, Supplementation with zinc in rats enhances memory and reverses an age-dependent increase in plasma copper, Behavioural Brain Research 333, 179-183, 30 augustus 2017.
3Toffanello ED, Coin A, Perissinotto E, Zambon S, Sarti S, Veronese N, De Rui M, Bolzetta F, Corti MC, Crepaldi G, Manzato E, Sergi G, Vitamin D deficiency predicts cognitive decline in older men and women: The Pro.V.A. Study, Neurology, 5 november 2014.

Voor meer gezondheidsinformatie kun je lid worden van onze community’s op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Fit-O-Memo®

Fit-O-Memo draagt bij tot het behoud van een sterk geheugen, een gezond denkvermogen en een goede concentratie. Het gaat om een voedingssupplement op basis van Centella, vitamine D en zink.

Lees meer