logo


 Terug naar blog overzicht

Schermen: opgelet voor vermoeide ogen!

Vermoeide ogen, wazig zicht: als u elke dag meerdere uren aan de computer doorbrengt, klinkt u het vast bekend in de oren. Maar waarom is een beeldscherm zo vermoeiend voor onze ogen, en wat valt eraan te doen?


Velen van ons zitten de hele dag achter een computerscherm. Als we daar nog eens de uren bijtellen die we besteden aan onze tablets en smartphones, hoeft het niet te verbazen dat dit een hele reeks klachten kan veroorzaken! Artsen hebben hier een naam voor: het ‘Computer Vision Syndrome’ of ‘computerogen’.

De effecten van schermen op onze ogen

Hoe komt het dat onze ogen na enkele uren van computeren beginnen te protesteren? “Aan een computer werken is lastiger voor onze ogen dan een boek of een krant lezen”, legt dr. Jan Van Looveren van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen uit. “De letters op een computerscherm zijn vaak niet zo scherp als de letters of cijfers op een blad papier. Het contrast tussen de letters en de achtergrond minder groot. Bovendien heb je met een computer altijd een zekere reflectie en fel licht. Een derde reden is het uitdrogen van het oogoppervlak. Aan een beeldscherm knipper je minder frequent met de ogen. Als de ogen uitdrogen, worden ze roder en kunnen ze branderig of vermoeid aanvoelen.”

“Aan een computer werken is lastiger voor onze ogen dan een boek of een krant lezen.”

Vermoeide ogen: erger bij gezichtsproblemen

Computerogen komen sneller voor bij mensen die al problemen met hun ogen hebben, bijvoorbeeld verziendheid of astigmatisme (wazig of vervormd beeld door vervorming van het oog). Of wanneer hun bril niet aangepast is om naar een computer te kijken, en daardoor hun hoofd in rare hoeken draaien, of van te dichtbij naar het scherm kijken. Het kan ook omdat ze eigenlijk een bril zouden moeten dragen, en dat niet doen. Belangrijk: kan al dat staren naar een beeldscherm kwaad op de lange termijn? Dr. Jan Van Looveren: “De symptomen zijn tijdelijk, en er is geen bewijs dat het fenomeen op de lange termijn blijvende schade berokkent aan de ogen.”

Onze “oogzorgtips”

Enkele eenvoudige aanpassingen kunnen heel wat oogproblemen voorkomen en oplossen.

  • Pas het licht aan. Als het zonlicht rechtstreeks op uw scherm kan schijnen, verplaats dan het scherm of zorg voor zonnewering. Een bureaulamp die uw bureau gelijkmatig belicht, kan ook helpen. Op het computerscherm zelf kunt u een filter aanbrengen die de felheid van het licht vermindert. Tot slot kunt u ook zelf uw computerscherm aanpassen door het contrast en de helderheid te vergroten.
  • Pas uw bureau aan. Onderzoek wijst uit dat het scherm idealiter zich iets onder ooghoogte bevindt, ongeveer 50 cm van het gezicht.
  • Gun uw ogen wat rust. Een vuistregel is om elke 20 minuten 20 seconden lang weg te kijken van uw scherm. Knipper regelmatig om de ogen vochtig te houden.
  • Bevochtig het oogoppervlak. Een druppeltje kunsttranen doet wonderen bij rode, branderige ogen.
  • Bescherm je van binnenuit. Neem een voedingssupplement in om droge en vermoeide ogen te verlichten. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat de combinatie van bosbessenextract met omega-3 vetzuren helpt om de ogen vochtig te houden.

U wilt profiteren van een massa tips om uw dagelijkse levenskwaliteit te verbeteren? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Visio-Mega®

Geschikt voor personen met gevoelige ogen en personen die hun ogen zwaar belasten (PC, TV, fel zonlicht, lassen, lenzen,…). De zorgvuldig samengestelde formule bevat bosbessenextract, rijk aan polyfenolen, hooggedoseerd luteïne en zeaxanthine en omega-3 vetzuren.

Lees meer