logo


 Terug naar blog overzicht

Recept voor een lichte barbecue!

Krijg je door het stralende zonnetje trek in een barbecue? Enkele vrienden, een paar stukjes gegrild vlees … Alles is klaar voor een waar eetfestijn! Maar toch kan een en ander zwaar op de maag vallen. Het goede nieuws is dat je lichtverteerbare keuzes kunt maken.

Overdrijf niet bij het aperitief

Het duurt even voor een barbecue de juiste temperatuur heeft om met het bakken te starten. Zorg er daarom voor dat je al een tussendoortje zoals yoghurt of fruit hebt gegeten voor je aan tafel gaat. Op die manier is de eerste honger gestild en heb je niet de neiging om je op de schaal met chips te storten. Gezond eten start ook al vanaf het aperitief. “Kies voor gezonde hapjes zoals groentjes met hummus, guacamole of een dipsaus op basis van yoghurt en kruiden”, zegt Michaël Sels van de dieetafdeling van het UZA.

Leg mager vlees op de barbecue

Barbecueën is qua bereiding vrij gezond. Als je niet te veel vettige marinades gebruikt, komt er bij het grillen van vlees weinig boter, vet of olie aan te pas. Wat je op de barbecue legt, is dan weer wel van belang. “Kies voor onbewerkte en magere vleessoorten, zoals kipfilet, varkenshaas of rundsvlees. Bewerkte producten zoals gehaktballetjes, hamburgers en braadworsten laat je beter achterwege”, legt Sels uit. “Wanneer je kiest voor vis, kun je die met wat groentjes en kruiden in papillot maken. Of je kunt enkele gamba’s of coquilles op een spies of zelfs een hele vis op de barbecue leggen.”

Groentjes, groentjes, groentjes

Vul je bord niet alleen met vlees en koolhydraten, zoals aardappelen of pasta. “Ongeveer de helft van het bord moet gevuld zijn met groenten”, legt Sels uit. Je kunt koude en warme groenten serveren. Ook gegrilde aubergines, courgettes of champignons zijn lekker en bevatten minder calorieën dan vlees. Of kies bijvoorbeeld voor halloumi, een vaste geitenkaas, of een hele aardappel op de barbecue. “Beperk je inname van koolhydraten door te kiezen voor een stuk brood of pastasalade, en niet voor beide.” Eindig eventueel met een stukje ananas of banaan op de barbecue, een gezond dessert.

Vul je bord niet alleen met vlees. Vergeet vooral de groentjes niet!

Beperk je hoeveelheden

Bij een barbecue heb je snel de neiging om te veel te eten. Je eet drie tot vier stukken vlees, terwijl je bij een normale maaltijd maar één portie eet. Dus waarom zou je tijdens een barbecue zoveel meer eten? Koop wat vlees, snijd dat in stukjes en verdeel het onder je gezelschap. Zo kun je verschillende porties eten, heb je variatie en beperk je de hoeveelheden.

Matig de alcoholische drankjes

Een glaasje wijn of een fris pintje horen erbij, maar beperk je tot een of twee glaasjes. Voorzie bijvoorbeeld al een mocktail bij het aperitief, zodat je niet vanaf de start van de barbecue alcohol drinkt. Wissel alcoholische dranken af met alcoholvrije alternatieven. Maak bijvoorbeeld gearomatiseerd water met wat komkommer of watermeloen. Lekker fris in de zomer!

Digest-OK® Verbeterde formule

Voor mensen met een moeilijke spijsvertering. Het bevat: heemst, die de spijsvertering ondersteunt; lactase, die de vertering van lactose bevordert bij mensen die deze stof moeilijk verteren; amylase, lipase, protease, hemicellulase, alpha-galactosidase, die zorgt voor de vertering van complexe koolhydraten in de voeding; L-glutamine.

Meer info

Trek in een barbecue? Deel dit artikel op Facebook en breng jouw vrienden op ideeën!