Recept: Romeinse jamtaart
Een bijzonder kenmerk van de Romeinse taart, of ‘Crostata dolce alla romana’ met regionaal accent, is de pasta frolla. Het gaat meer bepaald om deeg gearomatiseerd met citroen, typisch voor Italiaanse desserts. Overheerlijk gewoon!
Boodschappenlijstje:
Voor een taartvorm van 23 cm doorsnede en 4 cm hoogte – 6 personen
Pasta frolla
- 150 g suiker
- 375 g bloem voor alle gebruik
- zout
- de zeste van ½ geraspte citroen
- 160 g boter
- 2 eierdooiers
- 1 heel ei
Garnituur
- 500 ml melk
- 1 opengesneden en uitgeschraapt vanillestokje
- 65 g suiker
- 3 eierdooiers
- 75 g bloem voor alle gebruik
- 400 g jam naar keuze, zoals Allsan® broodbeleg aardbei
- 1 geklopt heel ei
Bereiding:
Pasta frolla
Meng in de keukenrobot één voor één de suiker, de bloem, het zout en de citroenzeste. Voeg er de boter aan toe en meng alles dooreen tot de bereiding de consistentie heeft van grof paneermeel. Doe er de eierdooiers en het hele ei bij, en meng opnieuw tot er zich een bol vormt. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het gedurende 30 minuten in de koelkast. Smeer de bakvorm gul in met boter. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen (2/3 en 1/3). Bestrijk het werkblad met bloem en rol het deeg dun uit. Leg de grootste deegbodem in de vorm en stop die in de koelkast. Snijd de tweede deegbodem in reepjes van 1 cm breed, en leg die eveneens in de koelkast.
Garnituur
© André Noël
Warm de melk samen met de vanille op in een pan op een matig warm vuur. Meng de suiker, de eierdooiers en de bloem in een kom. Verdun geleidelijk met de warme melk en doe vervolgens alles in de pan. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren tot de bereiding dik genoeg is. Verwijder het vanillestokje en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C (350 °F). Giet het garnituur in de taartbodem. Strijk er de jam over en schik daarop de deegreepjes als een vlechtwerk. Bestrijk de rand en de reepjes lichtjes met het eigeel. Bak de taart gedurende ± 35 minuten in het midden van de oven tot het vlechtwerk goudgeel is. Laat de taart volledig afkoelen in de vorm voor je ze eruit haalt.
Buon appetito!
Met dank aan Isabelle Lambert, culinair blogster: www.lesgourmandisesdisa.com
Recept uit haar boek ‘Tarte’, Modus Vivendi, 2014.
Allsan® broodbeleg
Allsan® broodbeleg bevat 30% minder suiker en is een bron van vezels. Zonder bewaarmiddelen en uniek dankzij de extra toegevoegde vezels.