logo


 Terug naar blog overzicht

Rauw voedsel: onze tips voor een vlotte vertering

Rauwkost salades zonder spijsverteringsklachten

Nu het mooi weer wordt, hebben we weer zin in rijkgevulde salades en rauwkost. Rauwe groenten kunnen ons echter spijsverteringsproblemen bezorgen. Hoe komt dat? En voor welke bereidingen kies je best?

Tomaat, komkommer, radijs, kool, wortel, spinazieblaadjes, venkel … In deze tijd van het jaar eten we rauwe groenten naar hartenlust. Zodra de temperatuur de hoogte ingaat, hebben we zin in frisse zomergerechten! Bovendien zijn rauwe groenten (rauwkost) en rauw fruit voedzamer dan hun gekookte tegenhanger. Tijdens het koken gaat immers een deel van de vitamines en mineralen verloren. Maar ons spijsverteringsstelsel heeft soms moeite om het grote aantal vezels te verteren.

Vezels van rauwe groenten en spijsverteringsklachten

De vezels van rauwe groenten kunnen een opgezette buik, winderigheid en buikpijn veroorzaken bij wie daar gevoelig voor is of last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom. De vezels in rauwe voedingsmiddelen zijn immers hard en kunnen het slijmvlies van een gevoelige darmwand beschadigen. Wortels, kolen, komkommers, meloenen, radijzen, selder en rode bieten zijn voorbeelden van groenten of fruit met harde of onoplosbare vezels. Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar. Wij hebben immers geen enzymen om deze onoplosbare vezel af te breken.

Rasp, mix of plet je rauwe groenten om zo je spijsvertering een handje te helpen!

rauwkost eten zonder spijsverteringsproblemen

Hoe rauwe groenten eten zonder last te hebben bij de vertering?

Als je moeilijk rauwe groenten verteert, dan hou je die zo mogelijk beter voor het einde van de maaltijd. Eet ze bovendien met mate en eet er altijd een bron van zetmeel bij (rijst, pasta, aardappelen …). Zo kan je bijvoorbeeld gestoomde aardappelen eten bij je rauwkostgerecht.

Mixen, malen, pletten en raspen zorgt ervoor dat de voedingsvezels in de celwand van groeten en fruit breken. Rasp, mix en plet je rauwe groenten dus maar dat het een lieve lust is! Weet ook dat tomaten makkelijker verteerbaar zijn als je het vel en de pitjes verwijdert. Ontpit eveneens een komkommer.

Goed kauwen is belangrijk als je rauw eet

Door voornamelijk gekookte voedingsmiddelen te eten, zijn we deze gewoonte wat kwijtgeraakt. Een enzym in het speeksel, speekselamylase, zorgt er evenwel voor dat de cellulose tot kleine deeltjes wordt afgebroken. Hou er daarom je aandacht bij als je eet: goed kauwen is essentieel voor een vlotte vertering. Je kan investeren in een slowjuicer om groentesapjes of smoothies van fruit/groenten te maken. Groenten mixen, doet de vezels openbreken in kleine deeltjes en ‘kauwt’ ze als het ware ‘voor’. Dit bevordert de vertering. Probeer ook eens een soepje of een koude velouté uit als zomers voorgerecht.

En jij? Verteer jij makkelijk rauwe groenten? Welke tips werken voor jou om rauwe groenten vlotter te kunnen verteren? Deel jouw ervaringen op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

PREFLATINE-OK® 72 TABLETTEN

Zijn complexe koolhydraten zoals rauwkost moeilijk verteerbaar voor u? PREFLATINE-OK® is een voedingssupplement op basis van het enzym alpha-galactosidase. Het helpt bij het afbreken van bepaalde complexe suikerketens en vermijdt daardoor gistingsprocessen en gasvorming.

Lees meer