logo


 Terug naar blog overzicht

Quiz: hoe verzorg je je tandprothese?

Een goede mondhygiëne is essentieel bij een tandprothese en vergt een bijzondere verzorging. Weet u op welke manier u uw tandprothese goed kunt onderhouden?

Moet ik mijn tandprothese poetsen?

  1. Ja, elke dag
  2. Nooit
  3. Eenmaal per week
 Antwoord A•

Ja, elke dag. Tandplak vormt zich zowel op een natuurlijk gebit als op een tandprothese. Gevolgen hiervan zijn de vorming van tandsteen, een slechte adem en een degradatie van het tandvlees. Naast het afspoelen na elke maaltijd, is het dus uitermate belangrijk om de tandprothese minstens eenmaal per dag grondig te poetsen en hierbij ook het tandvlees en het gehemelte.

Om uw tandprothese te reinigen, gebruikt u …

  1. Tandpasta zoals bij ‘echte’ tanden
  2. Een speciale tandpasta voor tandprothesen
  3. Naar keuze
 Antwoord B•

Een speciale tandpasta voor tandprothesen. Om uw tandprothese te reinigen, volstaat het een zachte tandenborstel te gebruiken, met een milde tandpasta. Aangezien de hars die gebruikt wordt voor het vervaardigen van tandprothesen iets brozer is dan het natuurlijke tandglazuur, vermijdt u best klassieke tandpasta en ‘bijtende’ producten zoals bruistabletten. Indien u die te vaak gebruikt, kan de hars poreus worden en dus beschadigd raken. Beperk het gebruik van bruistabletten tot eenmaal om de twee weken. Andere oplossing: dompel uw tandprothese tweewekelijks gedurende een kwartier onder in een oplossing van azijn (1 op 10 hoeveelheden water). Eventuele kleefmiddelresten van Protefix kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een in tafelolie gedrenkte wattenprop.

’s Nachts moet u:

  1. Uw tandprothese uithalen
  2. Uw tandprothese laten zitten
  3. Zoals u zelf wens
 Antwoord C•

Zoals u zelf wenst. Indien uw tandprothese perfect aansluit en u hier geen hinder van ondervindt, kunt u ze zonder problemen ’s nachts in uw mond laten (op voorwaarde dat het goed gepoetst wordt alvorens te gaan slapen). Haalt u ze liever uit, reinig ze dan, laat ze drogen en bewaar ze in een hiertoe bestemd doosje.

Wil je nog meer tips voor een stralende glimlach? Ga dan naar onze pagina’s op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Kleefcrèmes Protefix® X-sterk, neutraal of met aloë vera

Kleefcrèmes met extra sterke “natte” kleefkracht. 100% zinkvrij en verkrijgbaar bij uw apotheker in tubes van 40 ml.

Lees meer