Orthorexie: hoe kan je deze eetstoornis herkennen?
Gezond eten is heel goed! Maar als het een obsessie wordt, noemen therapeuten het orthorexie. Wat zijn de symptomen? En hoe kun je ervan verlost raken? Lees hier onze uitleg.
Orthorexie of orthorexia nervosa werd voor het eerst beschreven in 1997 door de arts Steve Bratman. Het gaat om een obsessie voor of een ziekelijke fixatie op gezond eten en alles wat ermee samenhangt. In een eerste fase wil men vooral zichzelf verbeteren en niet zozeer wanhopig afvallen, zoals bij anorexia of boulimie. Het zijn vooral vrouwen, angstige personen en perfectionisten of ook mensen die een dieet volgen die eraan ten prooi vallen.
Wat zijn de symptomen van orthorexie?
Mensen die lijden aan orthorexie leggen zichzelf strenge regels op rond de keuze van hun voeding, het kopen en de bereiding ervan. Ze zijn geobsedeerd door gezonde voeding (volwaardige voedingsmiddelen, verse en niet-industriële voeding, vitaminen …) en hebben een afkeer van ongezonde voeding (vetten, vleesbeleg, vlees, kazen, suiker, gluten …). Geleidelijk aan eten ze steeds minder wegens hun strikte dieet, bereidingswijze en voedselbewaring. Dit streven naar zuiver voedsel kan gepaard gaan met extreem veel sport en beweging. Orthorexie kan leiden tot soortgelijke gezondheidscomplicaties als bij eetstoornissen: veel gewichtsverlies en een laag BMI, voedingstekorten wegens een te strikt dieet, maag-darmklachten, maagontstekingen, osteoporose …
Geleidelijk aan eten mensen met orthorexie steeds minder …
Hoe kan orthorexie behandeld worden?
Er bestaat geen specifieke klinische behandeling. Bij orthorexie is er dezelfde behandeling als bij eetstoornissen. Hulp van een psycholoog is noodzakelijk. Psychologen en psychiaters kunnen verschillende therapieën aanwenden: cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment therapy (ACT) en op mindfulness gebaseerde therapie.
Ben jij een slachtoffer van orthorexie? Doe de Bratmantest
- Denk je langer dan 3 uur per dag na over je voeding?
- Plan je je maaltijden meerdere dagen op voorhand in?
- Is de voedingswaarde van je maaltijd voor jou belangrijker dan het genot dat je bij het eten ervaart?
- Is je levenskwaliteit verslechterd, terwijl de kwaliteit van je voedsel verbeterd is?
- Ben je de laatste tijd strenger voor jezelf?
- Heb je meer zelfrespect gekregen door jouw streven naar gezond eten?
- Mijd je bepaald voedsel dat je graag eet om ‘gezonder’ te kunnen eten?
- Zorgt je dieet ervoor dat je je familie en vrienden minder vaak ziet?
- Voel je je schuldig zodra je afwijkt van je dieet?
- Ervaar je een gevoel van rust en controle als je gezond eet?
Als het antwoord op 4 van de 5 vragen ‘ja’ is, dan lijd je misschien aan orthorexie en kan een raadpleging bij een arts nodig zijn.
Bron: Renee MacGregor, Orthorexia: “When Healthy Eating Goes Bad”. Nourish Books, november 2017.
Lijd jij aan orthorexie? Of ken je mensen met orthorexie? Deel je ervaringen op onze Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
BROODBELEG ALLSAN®
Het broodbeleg van Allsan® bevat 30% minder suikers en is een bron van vezels. Zonder bewaarmiddelen, verrrijkt met vezels.
Lees meer