logo


 Terug naar blog overzicht

Ontdek de voedingsstoffen die goed zijn voor je mentaal welzijn

De afgelopen jaren zijn er verbindingen vastgesteld tussen de hersenen en de darmmicrobiota. We nemen dit opmerkelijke verband onder de loep, en ook de voedingsmiddelen die goed zijn voor onze mentale gezondheid.

De darmmicrobiota (of darmflora) duidt op het geheel van micro-organismen, voornamelijk bacteriën, dat leeft in ons spijsverteringsstelsel. Het gaat om 100 000 miljard bacteriën, een combinatie van meer dan 400 soorten. In een gezonde darmmicrobiota heerst er een evenwicht tussen verschillende bacteriekolonies van goede bacteriën (melkzuurbacteriën, bifidobacteriën …) en slechte bacteriën (colibacteriën, salmonellabacteriën …). De darmmicrobiota ondersteunt heel wat fysiologische functies: spijsvertering, immuniteit, metabolisme … Bovendien tonen meer en meer studies aan dat onze darmflora eveneens een aanzienlijke invloed heeft op ons brein!

Meer en meer studies tonen een verband aan tussen onze darmflora en ons brein

Onze hersenen en onze darmen, in verbinding met elkaar

Ontdek de voedingsstoffen die goed zijn voor je mentaal welzijn

De darmbacteriën staan voortdurend in verbinding met onze hersenen. Deze bacteriën scheiden allerlei stoffen af (serotonine, dopamine, GABA …) die via het darmslijmvlies en de bloedsomloop, het immuunsysteem of het zenuwstelsel informatie doorsturen naar onze hersenen.

De darmen bevatten op hun beurt vele neuronen en worden daarom ook het “tweede brein” genoemd. Als de darmmicrobiota verstoord is (dysbiose) of als het aantal bacteriën uit balans is, heeft dit kennelijk een impact op onze emotionele toestand. De wetenschappelijke wereld vermoedt dan ook dat de darmmicrobiota een rol speelt in de ontwikkeling van psychische aandoeningen (angst, depressie), neurologische ontwikkelingsstoornissen (autisme) of neurologische aandoeningen (ziekte van Alzheimer en Parkinson).

Zorgt een goede microbiota ook voor een betere mentale gezondheid?

Bepaalde voedingsstoffen hebben een goede invloed op onze darmbacteriën en op ons mentaal welzijn. Eerst en vooral is het belangrijk om voedingsstoffen te consumeren die veel tryptofaan bevatten (ananas, banaan, amandelen, chocolade, peulvruchten, walnoten, eieren, vis, melkproducten …).

Waarom? Onze darmmicrobiota maakt immers 95% van het gelukshormoon serotonine aan. Voor de aanmaak van serotonine hebben de bacteriën het essentiële aminozuur tryptofaan nodig. De andere voedingsstoffen die cruciaal zijn voor een evenwichtig zenuwstelsel zijn de omega 3-vetzuren. Deze omega 3-vetzuren (die je met name terugvindt in koolzaadolie en vette vis) zijn de structuurelementen van onze zenuwcellen. Daarnaast voeden ze ook de goede darmbacteriën. Ze dragen bij tot de ontstekingswerende werking van de goede bacteriën die serotonine afscheiden. Andere voedingsmiddelen bevatten probiotica, die onze mentale gezondheid bevorderen (de zogenaamde psychobiotica): gefermenteerde voedingsmiddelen (augurken, yoghurt, zuurkool …). Gezond eten is dus ook goed voor je mentaal welzijn!

Bronnen:
Kali A. “Psychobiotics: an emerging probiotic in psychiatric practice”. Biomed J. 2016 Jun; 39(3): 223-4.
Chevalier, G., Siopi, E., Guenin-Macé, L. and al. “Effect of gut microbiota on depressive-like behaviors in mice is mediated by the endocannabinoid system”. Nat Commun 11, 6363 (2020; https://doi.org/10.1038/s41467-020-19931-2).

Ken jij het verband tussen onze darmflora en angst of depressie? Vertel erover op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Voor een optimaal darmtransit op basis van planten
FIT-O-TRANS FORTE

Fit-O-Trans Forte is een voedingssupplement op basis van planten, voor meer darmcomfort. De tabletten werken zacht stimulerend op de transit, bevorderen de spijsvertering en vermijden ook winderigheid. Fit-O-Trans Forte ondersteunt de darmflora en is aangeraden in geval van matige tot ernstige constipatie of een erg moeizame transit.

Lees meer