logo


 Terug naar blog overzicht

Nutri-Score: een nieuw logo, voor een gezondere voeding

In één oogopslag zien welk voedingsmiddel nu precies (on)gezond is! Dat belooft althans de Nutri-Score, een nieuwe etikettering die de voedingswaarde aangeeft. Voedingsproducten krijgen een ‘score’, gaande van een donkergroene A tot een donkerrode E. Maar wat is zijn betekenis?


De Nutri-score staat op de verpakking van verwerkte voedingsproducten. Ze werd een halfjaar geleden door minister voor Volksgezondheid Maggie De Block ingevoerd. “Het label moet consumenten een eenvoudig hanteerbaar instrument bieden om hen te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes”, zegt Melissa Camerlinck, lector Voedingsmiddelentechnologie aan de HoGent. “Het laat mensen toe om producten binnen een voedingscategorie te vergelijken, en dus niet over de categorieën heen.”

“De Nutri-Score: hulpmiddel voor een gezonde voedingskeuze”

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-score gaat van -15 voor de meest gezonde tot +40 voor de minst gezonde producten. We halen er even wat wiskunde bij! “De score wordt berekend op basis van een algoritme dat rekening houdt met positieve en negatieve elementen. Voor elk van de vier negatieve elementen – calorieën, suiker, verzadigde vetten en zout – krijgt een product een score van 0 tot 10, met 0 voor weinig en 10 voor veel”, zegt Camerlinck. “Voor elk van de drie positieve elementen – vezels, proteïnen en het aandeel groenten en fruit – krijgt het product telkens een score van 0 tot 5, met opnieuw 0 voor weinig en 5 voor veel. De uiteindelijke score is gelijk aan het aantal negatieve punten min het aantal positieve punten. Die score wordt dan herleid tot een letter (A tot E), waarbij E de slechtste voedingswaarde heeft. Elke letter wordt gecombineerd met een kleur, van donkergroen tot donkerrood.”
Maar er zijn uitzonderingen. Producten die slecht scoren op het aandeel groenten en fruit krijgen geen punten voor proteïnen. En de berekening gebeurt verschillend naargelang het om vaste voedingsstoffen, dranken of vetstoffen gaat. Zo krijgen alleen plat of bruisend water een A, terwijl bijvoorbeeld suikervrije frisdranken maximaal een B krijgen.

Wat zijn de nadelen van het Nutri-Score label?

De Nutri-Score is niet het ultieme voedingslabel. Zijn eenvoud is meteen zijn zwakte. Michaël Sels, diensthoofd van de dieetafdeling aan het UZA, verklaart. “De score houdt bijvoorbeeld geen rekening met de portiegrootte. Iemand die van een product met het donkergroene label te veel eet, is niet altijd gezond bezig. Het zegt ook niets over de ecologische impact ervan op natuur of mens.”
Bovendien gaat het om een vrijwillig initiatief, want producenten of verdelers van voeding zijn niet verplicht om het label te gebruiken.

Het voedingsetiket begrijpen: enkele tips

Om je te helpen bij een gezonde keuze staat er op het etiket van een voedingsproduct nog meer informatie dan alleen de Nutri-score. Kijk ook naar:

  • de ingrediëntenlijst: de diverse ingrediënten staan in afnemende volgorde. Wat bovenaan staat, is het meest aanwezig. Is dat gezond, dan zit je goed. Hoe korter de ingrediëntenlijst (minder dan 10), hoe meer het product aansluit bij een basisvoedingsmiddel, dat dus niet bewerkt is.
  • informatie over de voedingswaarde: let erop dat de referentie-innames niet lager zijn dan 5%, en niet hoger dan 15%.
  • de voedingsclaims: de vermeldingen ‘zonder toegevoegde suikers’ of ‘met laag vetgehalte’ zijn een goed teken. Die claims zijn namelijk geregeld door de Europese wetgeving.

Wil jij ook de stap zetten naar een gezondere voeding? Neem dan een kijkje op onze sociale media en ontdek massa’s tips op Facebook en Instagram.

Gerelateerde producten

Broodbeleg Allsan®

Het Allsan broodbeleg bevat maar liefst 30% minder suikers en is een bron van vezels. Zonder bewaarmiddelen.

Lees meer