Allergieën en maaltijden op school: welke lunchbox voor je kind?
In september schiet het nieuwe schooljaar uit de startblokken. Voor de ouders van kinderen die bepaalde voedingsstoffen niet mogen eten betekent dat dus ook weer lunchboxen en brooddozen samenstellen. Zelf de lunch klaarmaken is een alternatief voor de maaltijden van de school, want heel wat kinderen zijn allergisch voor bijvoorbeeld pindanoten, noten, melkproducten, eieren, gluten, soja of zeevruchten. Heb je nog lekkere en gezonde ideetjes nodig om allergenen te weren?
In september zet het hele gezin zich 100% in! En voor sommige kinderen betekent dat meer dan alleen maar schoolmateriaal verzamelen. Bij een voedselallergie of -intolerantie moeten ouders én kinderen zich immers organiseren. Nadat ze aan de school alle problemen met een of ander allergeen hebben gemeld, hebben velen onder hen liever hun eigen lunchbox in plaats van de maaltijden die ze op school kunnen krijgen, ook al zijn ze aangepast.
Lunchbox en ‘brood’dozen: voorzorgsmaatregelen1
Doorbreek de koude keten niet. In een lunchbox die op kamertemperatuur wordt bewaard, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen!
Personaliseer de lunchbox van je kind. Om te vermijden dat je je dierbare brooddoos kwijtraakt, kan je het samen als gezin leuk versieren, maar vergeet vooral niet om de naam en klas van je kind erop te zetten!
Lees de etiketten. Als je bepaalde kant-en-klaarvoedingsmiddelen koopt, zoals humus bijvoorbeeld, probeer dan bereidingen te kopen met een korte lijst van bekende ingrediënten om eventuele allergenen te herkennen.
Zelfgemaakte voeding zonder allergenen: ga voor evenwichtige voeding
Wanneer je aan de slag gaat om een heerlijke maaltijd voor op school te bereiden, houd dan in gedachten dat heel wat studies aantonen dat een gezonde, voedzame maaltijd primeert voor je kind. Het schrappen van voedingsmiddelen die allergenen bevatten kan immers een gezond en evenwichtig eetpatroon ondermijnen en bijvoorbeeld leiden tot een tekort aan micronutriënten2,3.
Daarom bevatten onze suggesties voor de lunchbox eiwitten, zetmeel, fruit en groenten. Onze lunchideetjes houden rekening met frequente allergieën: voor pinda’s, noten, melkproducten, eieren, gluten, soja of zeevruchten4,5.
Als drankje neem je best water mee, puur of gepimpt met bijvoorbeeld stukjes fruit of komkommer, en melk die aangepast is aan de allergie van je kind (plantaardig, glutenvrij, zonder soja, enz.).
Je diëtist(e) en allergoloog kunnen je zeker goede tips geven. Spreek hen daar gerust over aan nu bij de start van het nieuwe schooljaar.
Ontdek hieronder onze lunchboxideetjes zonder allergenen die je met je kind kan proberen om met plezier te eten en om de smaakpapillen te verwennen! Tip: maak het jezelf makkelijk en geef eens de restjes van een gezinsmaaltijd mee.
Om het jezelf makkelijk te maken, kan je de restjes van je gezinsmaaltijd gebruiken voor onze lunchideeën!
Lunchbox: pinda- en notenallergie
Eiwitten: wrap met gegrilde kip
Vul een volkoren of glutenvrije tortilla met gegrilde kip, sla, komkommerschijfjes en een saus op basis van natuuryoghurt.
Zetmeel: quinoasalade
Meng gekookte quinoa met groenten (tomaat, komkommer, wortel) en wat fetakaas (tenzij je kind daar allergisch voor is).
Groenten: groentensticks
Wortel en selder met een saus op basis van humus, zonder tahini (sesamcrème) als je kind allergisch is voor sesam.
Dessert of tussendoortje: vers fruit
Schijfjes appel of druiven.
Lunchbox: allergie voor melkproducten
Eiwitten: broodje kalkoen
Beleg wit brood zonder melkproducten met sneetjes kalkoen, sla en avocado.
Zetmeel: pasta pesto
Voeg zelfgemaakte pesto zonder kaas (gemaakt met bijvoorbeeld basilicum, look, pijnboompitten en olijfolie) toe aan glutenvrije pasta.
Fruit: vers fruit
Schijfjes sinaasappel of kiwi.
Tussendoortje: zelfgemaakte granenreep
Een zelfgemaakte granenreep op basis van havermout, honing en gedroogde vruchten (vermijd noten).
Lunchbox: allergie voor eieren
Eiwitten: broodje tonijn
Beleg witbrood zonder eieren met tonijn, sla en schijfjes komkommer.
Zetmeel: rijstsalade
Meng zilvervliesrijst met stukjes kip, groenten (paprika, mais, tomaat) en een vinaigrette op basis van olijfolie en citroen.
Groenten: groentensticks
Wortel- en paprikasticks met guacamole.
Dessert of tussendoortje: zelfgemaakte fruitcompote
Appel- en perencompote zonder toegevoegde suiker.
Lunchbox: glutenallergie
Eiwitten en zetmeel: springrolls
Vul rijstrolletjes met kip, geraspte wortel, sla en rijstvermicelli, met een glutenvrije sojasaus.
Zetmeel: aardappelsalade
Meng gekookte aardappelblokjes met snijbonen, tonijn en een vinaigrette met olijfolie en appelazijn.
Fruit: vers fruit
Mango of ananas in schijfjes.
Dessert of tussendoortje: kokosyoghurt
Yoghurt op basis van kokosmelk met stukjes vers fruit.
Lunchbox: soja-allergie
Eiwitten en zetmeel: gegrilde kip
Serveer sneetjes gegrilde kip met basmatirijst en gestoomde broccoli.
Eiwitten en zetmeel: wrap met rundsvlees
Vul een glutenvrije tortille met rundergehakt, sla, tomaat en een zelfgemaakte saus zonder soja.
Fruit: vers fruit
Schijfjes watermeloen of meloen.
Dessert of tussendoortjes: zelfgemaakte popcorn
Popcorn natuur gemaakt met olijfolie en een snufje zout.
Lunchbox: zeevruchtenallergie
Eiwitten: salade met kip
Voeg stukjes gebraden kip, kerstomaten, komkommer en een zelfgemaakte vinaigrette toe aan een groene salade.
Eiwitten en zetmeel: broodje kalkoen
Beleg volkorenbrood met kalkoen, avocado en rucola.
Tussendoortje: groentechips
Chips van zoete aardappel gebakken in de oven.
Fruit: vers fruit
Schijfjes banaan of aardbei.
Gerelateerde producten
PROCELI BROOD COMPLET MULTIGRANEN
Proceli brood complet multigranen 280g.
Kant en klaar.
1Terug naar school: Neem samen met het FAVV een start in alle voedselveiligheid, https://favv-afsca.be/nl/publication/terug-naar-school-neem-samen-met-het-favv-een-start-alle-voedselveiligheid 2K. Wright, M. Feeney, N. Yerlett, R. Meyer: "Nutritional Management of Children with Food Allergies". Current Treatment Options in Allergy 9(6), December 2022, DOI:10.1007/s40521-022-00320-7. 3Healthy Diet, World Health Organization, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet 4S. Mulier, L. Hanssens, Ph. Chaouat et G. Casimir: « L’allergie alimentaire chez l’enfant : étude d’une cohorte belge». Revue Médicale de Bruxelles, Vol. 27, numéro spécial HUDERF, 2006.3 5Nathalie Claes, Amal Alaoui: «Les allergies alimentaires chez l'enfant». Flash Accueil #17, ONE, 2013.