logo


 Terug naar blog overzicht

Multivitamines: een weldadige cocktail!

Als we last hebben van aanhoudende vermoeidheid volgen we haast automatisch een vitaminekuur. Maar deze voedingsstoffen hebben nog meer gezondheidsvoordelen voor ons lichaam! A, B, C, D … welke rol spelen ze? En waarom kiezen voor multivitamines?

Tot nu toe werden 13 vitamines ontdekt: A, B1, B2, B3 of PP, B5, B6, B8, B11 of foliumzuur, B12, C, D, E en K. Het zijn organische stoffen die noodzakelijk zijn voor een goede werking van ons lichaam. Vitamine A is bijvoorbeeld van cruciaal belang voor ons gezichtsvermogen, de ontwikkeling van het embryo en ook wel voor onze weerstand. B3 voorziet ons dan weer van energie en helpt bij de aanmaak van hormonen.

Aangezien ons lichaam geen vitamines kan synthetiseren (of aanmaken) en dat het enkel de hoeveelheid vitamines aanmaakt die ons lichaam nodig heeft, is voeding onze belangrijkste bondgenoot om voldoende van die essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat zijn multivitamines?

Multivitamines in de vorm van voedingssupplementen bestaan uit meerdere vitamines (en andere voedingsstoffen zoals mineralen). De concentratie van elk van die voedingsstoffen dekt een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), anders gezegd de ideale hoeveelheid die je dagelijks moet binnenkrijgen.

Voor wie zijn multivitamines aan te bevelen?

Volgens een Amerikaans onderzoek van de School of Public Health1 zijn multivitamines in het bijzonder aan te bevelen voor mensen die meer risico lopen op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het gaat om:

  • vegetariërs en veganisten;
  • ouderen;
  • zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of met een kinderwens;
  • mensen die veel roken of veel alcohol drinken;
  • mensen die een vermageringsdieet volgen;
  • mensen met een eenzijdig voedingspatroon..

Tot deze laatste groep behoren velen onder ons. Volgens een onderzoek van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano2 “heeft de sociaaleconomische vooruitgang van de afgelopen decennia de voedingsgewoonten in de geïndustrialiseerde landen op een negatieve manier beïnvloed.” Onze onevenwichtige inname van voedingsstoffen ligt mogelijk aan de basis van heel wat problemen.
Uit dit onderzoek blijkt verder ook dat in België vooral een tekort aan vitamine A en D voorkomt

Vitamines zijn van essentieel belang voor een goede werking van ons lichaam.

Multivitamines: een weldadige cocktail!

Welke multivitaminepreparaten zijn het best?

In de handel vind je voedingssupplementen met multivitamines in verschillende vormen: capsules, bruistabletten, in water oplosbare ampullen … Maar een mondspray is wel zeer gemakkelijk om te gebruiken: je hebt geen water nodig en met slechts enkele keren ‘pst’ te doen, krijg je een dosis vitamines naar binnen. Bovendien zullen de veganisten en vegetariërs gewonnen zijn voor deze vorm van inname, want een spray bevat geen gelatine. Een ander voordeel van een spray is dat de vitamines onmiddellijk worden opgenomen door het mondslijmvlies. Ideaal voor mensen met slikproblemen of bij een verminderde opname van werkzame stoffen door het lichaam, waar ouderen soms last van hebben.

Om te achterhalen aan welke vitamine jij eventueel een tekort hebt en wat je daaraan kunt doen, ga je best eens langs bij je huisarts voor een bloedonderzoek.

Bronnen
1Swartzberg, J E. The Wellness Reports – Dietary Supplements, University of California, Berkeley School of Public Health, 2009, p.33.
2Sciensano – Onderzoek in samenwerking met de Universiteit Gent over de inname van vetoplosbare vitamines door de consumptie van voeding, verrijkte voeding en supplementen in België.

Loop jij risico op een vitaminetekort? Zo ja, over welke vitamines gaat het en wat kun je eraan doen? Heb jij al een multivitaminepreparaat in sprayvorm uitgeprobeerd? Vertel er ons alles over op Facebook en Instagram!