Manukahoning: meer dan alleen maar lekker!
Honing is een heerlijke lekkernij! En op de koop toe gezond, dat is al sinds mensenheugenis geweten. De koning onder de honingsoorten is ongetwijfeld manukahoning, dankzij zijn wondhelende en antibacteriële activiteit. Die is wetenschappelijk bewezen.
Manuka is een struik die behoort tot de familie van de theebomen en alleen groeit in Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië. Manukahoning is uitsluitend samengesteld met de nectar van zijn bloemen.
Halt aan bacteriën!
De mogelijk antibacteriële activiteit van de Nieuw-Zeelandse manukahoning vormt al lang het onderwerp van menige studies. Net zoals de meeste honingsoorten is ook deze honing rijk aan het enzym glucoseoxidase. Dit enzym zet glucose om in waterstofperoxide, een stof die bacteriën lokaal kan bestrijden (ontsmettingsmiddel)1. De belangrijkste bacteriëndoder in manukahoning is echter de stof methylglyoxaal (MG), die in gewone honingsoorten niet of slechts in beperkte mate aanwezig is. Om de concentratie van MG in manukahoning aan te duiden, hebben honingproducenten de schaal UMF ontworpen, of Unique Manuka Factor1. Een UMF 10 staat voor 100 mg MG, een UMF 15 voor 150 mg MG enz.
Beste leerling van de klas is manukahoning!
Hoe profiteert u ervan?
Betekent dit dan dat we de manukahoning uit een potje zomaar op onze wonden mogen smeren? Neen! In gewone honing zitten namelijk sporen, oftewel kiemen van bacteriën. Die kunnen in de wonde sluipen en infecties veroorzaken. In de medicinale honing die wordt gebruikt voor wondbehandeling, worden deze sporen eerst gedood.
Vandaar de vraag: hoe profiteert u van de weldaden van manukahoning? Om winterkwaaltjes te voorkomen, zijn één of twee theelepels per dag aan te raden. Ideeën genoeg trouwens voor afwisselend plezier! Wat kunt u allemaal op smaak brengen met manukahoning?
- thee of koffie;
- toast;
- granen;
- yoghurt;
- vinaigrette.
Kwestie van lekker en gezond te combineren!
Nog meer effecten?
Welke geheime krachten heeft manukahoning nog, moeten wetenschappers zich ongetwijfeld afvragen. Hoe anders de blijvende interesse verklaren voor deze honingsoort? Vandaar dat het wetenschappelijk onderzoek zich ook focuste op zijn antioxiderende en afweerversterkende eigenschappen2. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Bron
1Patel S., Cichello S., Manuka honey: an emerging natural food with medicinal use, Bioprospect, 2013, vol. 3, 121-128.
2English HK et al., The effects of manuka honey on plaque and gingivitis: a pilot study, Periodont, 2007, vol. 6, 63-67.
Ooit al manukahoning geproefd? Wat vind je ervan? Om andere producten te ontdekken die even lekker als gezond zijn: bezoek ons op Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
Manukahoning Melapi®
Een zeer donkere honing met een unieke werking, afkomstig van de manukaplant uit Nieuw-Zeeland.
Lees meer