logo


 Terug naar blog overzicht

Lockdown: houd je alcoholgebruik in het oog

In tijden van lockdown door het coronavirus raken mensen geïsoleerd en nemen ze misschien hun toevlucht tot alcohol … Dan kan het zinvol zijn om je deze vraag te stellen: vanaf wanneer wordt alcoholgebruik problematisch?

Nu de campagnes #DryJanuary en #TournéeMinérale van na het feestgedruis voorbij zijn, staat er weer alcohol op tafel. En in deze tijden van lockdown doen bier, wijn en borrels opnieuw hun intrede door de ‘WhatsApperitief’, waarbij mensen elkaars gezelschap opzoeken. Anderen drinken alcohol om de eenzaamheid te verdrijven en om zich in deze onzekere tijden minder angstig te voelen … Maar let op dat deze periode van ‘zwakte’ je goede voornemens niet naar de achtergrond verdringt en de deur niet openzet voor verslavingen …

Wanneer heb je een alcoholprobleem?

Laten we het eerst en vooral eens hebben over de hoeveelheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou de dagelijkse limiet moeten liggen op 3 eenheden alcohol voor een man en 2 voor een vrouw (een eenheid komt overeen met een standaardglas bier, wijn, enz.). Als je die limiet overschrijdt, ben je dan een alcoholist? Niet noodzakelijk.
Die limieten geven aan vanaf welke hoeveelheid je een hoger risico loopt op ziektes die in verband worden gebracht met alcohol: kanker, levercirrose, spijsverteringsstoornissen, cardiovasculaire of neurologische aandoeningen … Het gaat dus om toxiciteit.
Het ‘bingedrinken’, anders gezegd snelle en overmatige alcoholconsumptie, leidt ook tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid en wordt met de vinger gewezen omdat jongeren daardoor alcoholverslaafd kunnen worden.
Alcohol is namelijk een psychoactieve stof, een bron van verslaving. Die verslaving groeit beetje bij beetje, tot ontwennen problematisch wordt. In dat geval gaat het om chronisch alcoholisme, als iemand het niet kan laten om dagelijks een hoeveelheid alcohol te drinken boven de grenzen van de toxiciteit.

Alcohol is een toxische en psychoactieve stof – het alcoholgebruik moet dus regelmatig onder de loep worden genomen.

Heb jij een alcoholprobleem?

De vraag of je al dan niet een alcoholprobleem hebt, verdient het antwoord van een gezondheidsprofessional … Er bestaan echter tests om meer inzicht te krijgen in jouw alcoholgebruik (of dat van een familielid).
Zo heb je de CAGE1-vragenlijst:

  • Heb je al de behoefte gevoeld om je consumptie van alcoholhoudende drank te minderen?
  • Heeft je nabije omgeving al opmerkingen gemaakt over je alcoholgebruik?
  • Heb je al het gevoel gehad dat je eigenlijk te veel drinkt?
  • Heb je ooit ‘s morgens alcohol nodig gehad om je weer goed te voelen?

Als je op twee van bovenstaande vragen ‘ja’ antwoordt, drink je waarschijnlijk te veel alcohol.

Bevrijd van alcohol

Naargelang je alcoholgebruik zijn verschillende oplossingen mogelijk met motivatie als gemeenschappelijke deler.

  • Als je alcoholmisbruik tijdig aanpakt, kun je er komaf mee maken met behulp van technieken zoals mindfulness. Maar blijf er niet alleen mee zitten. Voer een openhartig gesprek met je familie en vrienden of zelfs met een therapeut.
  • In een verder stadium, wanneer er sprake is van chronisch alcoholisme, beschikken sommige mensen niet langer over de vrijheid om de drank te kunnen laten staan. Dan dringt een holistische benadering zich op, die rekening houdt met fysieke, emotionele, familiale en sociale factoren. Voor die aanpak is de inbreng van gezondheidsprofessionals noodzakelijk (psychologen, psychiaters, verslavingsspecialisten …). Een eerste schakel in deze zorgketen is je huisarts: hij kan je doorverwijzen naar die specialisten.
  • Verschillende zelfhulpgroepen en verenigingen bieden je eveneens de nodige ondersteuning bij je ‘bevrijding’, zoals Anonieme Alcoholisten Vlaanderen, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen of Al-Anon
Bron
1 Williams N., The CAGE questionnaire, Occupational Medicine, Volume 64, Nummer 6, september 2014, pagina’s 473–474.

Om buitensporig alcoholgebruik te vermijden, zelfs in tijden van coronalockdown, blijft elkaar steunen het allerbelangrijkste. Jouw getuigenis kan anderen inspireren. Aarzel niet om je verhaal te delen op onze sociale media Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Heerlijke alcoholvrije wijn van Carl Jung
Carl Jung® Cuvée Rot

Deze rode alcoholvrije wijn van Carl Jung® smaakt zeer harmonieus. Alcoholvrije wijnen zijn ideaal voor iedereen die zich wil onthouden van alcohol, maar toch graag geniet van een glas wijn. Ook goed om weten: door extractie van de alcohol wordt het caloriegehalte met twee derden verlaagd.

Lees meer