logo


 Terug naar blog overzicht

Leven met lactose-intolerantie

Er bestaan tests om lactose-intolerantie op te sporen. Als er effectief sprake is van intolerantie, consumeer je best zo weinig mogelijk voedingsmiddelen die veel lactose bevatten. Je hoeft lactose echter niet helemaal te schrappen. Een woordje uitleg …

In ons artikel “Lactose-intolerantie: wat je moet weten” lees je over de oorzaken en de symptomen van lactose-intolerantie. In wat hieronder volgt ontdek je hoe de diagnose wordt gesteld en hoe je deze intolerantie kan behandelen.

Er bestaan verschillende methodes om de diagnose te stellen van lactose-intolerantie.

  • Test waarbij je nuchter lactose gaat consumeren met meting van de uitgeademde waterstof. Hoe hoger het gehalte uitgeademde waterstof, hoe minder vlot de lactose wordt verteerd. Dit is de meest betrouwbare test.
  • Lactosetolerantietest. Een nuchtere persoon krijgt een lactoseoplossing en zijn glycemie wordt gemeten net vóór de test, na 30 en na 60 minuten. In geval van lactose-intolerantie zou er slechts sprake moeten zijn van een beperkte verhoogde glycemie. Onderzoekers menen echter dat deze test niet zo betrouwbaar is.
  • Eliminatie-provocatietest. Voor deze test schrap je gedurende een bepaalde periode voedingsmiddelen met lactose. Dat noemt men de eliminatie. Na de periode waarin je geen lactose hebt geconsumeerd, voeg je weer lactose toe aan de maaltijden. Als je dan symptomen vertoont die waren verdwenen toen je geen lactose consumeerde, dan kan een arts de diagnose van lactose-intolerantie stellen.

Je kan lactose-intolerantie vermijden zonder dat je alle melkproducten hoeft te schrappen

Behandeling van lactose-intolerantie

Een dieet waarbij je heel strikt alle melkproducten gaat schrappen, is niet aan te raden bij lactose-intolerantie. Het risico bestaat immers dat je bepaalde tekorten oploopt, met name aan calcium. Het is zo dat intolerantie meestal kan worden voorkomen zonder dat je alle melkproducten hoeft te schrappen, maar door eenvoudigweg je hoeveelheden en bereidingswijzen te gaan aanpassen.

In heel wat medicijnen, zoals homeopathische of antiallergische bereidingen, zit lactose, maar wel in erg kleine hoeveelheden! Doorgaans bevatten deze bereidingen dan ook te weinig lactose om symptomen te kunnen uitlokken bij wie intolerant is. Bij twijfel vraag je best raad aan je arts of je apotheker.

Lactose-intolerantie en consumptie van melkproducten

Wie lactose-intolerant is, kan toch melkproducten consumeren door een aantal strategieën toe te passen. Vaak volstaat het al als je je consumptie van voedingsmiddelen met lactose wat spreidt en matigt.

Studies tonen aan dat tot 12 g lactose per inname (ongeveer een kom melk) en al naargelang de intolerantiedrempel van de persoon, er doorgaans geen klachten zijn, vooral wanneer tegelijkertijd nog andere voedingsmiddelen worden geconsumeerd.

Welke melkproducten zijn het meest aangewezen bij lactose-intolerantie?

Geef de voorkeur aan melkproducten met weinig lactose, zoals yoghurt en kaas, en in het bijzonder aan gerijpte kazen met een harde korst.
Je kan eveneens ‘lactosevrije’ melk en melkproducten kopen. In deze producten (melk, yoghurt, room, verse kaas, boter, enz.) is de lactose er al uit gehydrolyseerd. Lactosevrije producten hebben hetzelfde proteïne- en calciumgehalte als gewone melkproducten, waardoor voedingstekorten beperkt blijven bij wie lactose-intolerant is.
Ten slotte zijn er ook lactasecapsules, -pilletjes en -poeders die je kan innemen net voor het eten of drinken van melkproducten voor een vlottere vertering en minder spijsverteringsklachten.

In ons artikel “Lactose-intolerantie: wat zet je best op het menu?” kan je alvast enkele pistes verkennen!

Lactose-intolerantie: opvolging is aangewezen

Iedereen met een voedingsintolerantie kan in de loop der jaren meer of net minder klachten gaan krijgen. Daarom is het echt wel aangewezen om regelmatig langs te gaan bij een diëtist(e) die gespecialiseerd is in voedselallergieën. Als de evolutie van eventuele symptomen dit vereist, kan de diëtist(e) voedingsadviezen herzien en een nieuw tolerantieniveau bepalen.

Bron:
Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. [Updated 2021 Jul 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/

Ben jij lactose-intolerant? Wat zijn jouw voedingsstrategieën? Kom en deel je tips op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Lactose-OK®

Ervaar je vaak problemen na het consumeren van melk of melkproducten? Het voedingssupplement Lactose-OK® bevat lactase, een enzym dat de vertering van lactose verbetert. Verkrijgbaar als pil, capsule of poeder.

Lees meer