logo


 Terug naar blog overzicht

Lactose-intolerantie: wat je moet weten

Lactose intolerantie

Lactose-intolerantie komt vaak voor. Maar wat is dit precies? Deze aandoening kent verschillende oorzaken en de meest voorkomende is een niet-aangeboren tekort aan het enzym ‘lactase’. Deze voedselintolerantie gaat doorgaans gepaard met spijsverteringsklachten.

Eerst en vooral moeten we benadrukken dat een voedselintolerantie geen voedselallergie is … Een voedselallergie is een reactie die uitgelokt wordt door een substantie die aanwezig is in een voedingsmiddel. Het immuunsysteem is hierbij niet betrokken. Voedselintoleranties kunnen te wijten zijn aan de vermindering van de capaciteit of het onvermogen om een substantie te verteren of aan andere meer complexe mechanismen. Wat het vaakst voorkomt, zijn intoleranties aan voedingsmiddelen die veel histamine of tyramine bevatten, alsook gluten- of lactose-intolerantie. Zo’n 10 tot 20% van de Belgen zou lactose-intolerant zijn.

Lactose-intolerantie: wat is dat?

Lactose is eenvoudigweg de suiker (koolhydraat) in melk. Melksuiker zit voornamelijk in melk en melkproducten zoals slagroom, petit suisse-kaasjes en yoghurt. Ook boter bevat sporen van lactose. Normaal gezien wordt lactose geabsorbeerd door ons lichaam, dat het afbreekt met behulp van een welbepaald enzym: lactase.

Zo’n 10 tot 20% van de Belgen zou lactose-intolerant zijn

Lactose-intolerantie: de oorzaken

Lactose-intolerantie heeft drie mogelijke oorzaken.

  1. Een eerste en erg zeldzame oorzaak is een aangeboren tekort aan lactase: het organisme is niet in staat om het enzym aan te maken dat lactose absorbeert.
  2. Een tweede oorzaak is een primair of op latere leeftijd opgetreden tekort aan lactase: de productie van lactase neemt bij zuigelingen geleidelijk aan af na de borstvoedingsperiode. Dit is de meest voorkomende oorzaak van lactose-intolerantie.
  3. Ten slotte is er nog een derde mogelijke oorzaak: een tijdelijk of secundair tekort aan lactase. Deze variant zien we bij wie lijdt aan ernstige gastro-enteritis, met name darmontstekingen veroorzaakt door het rotavirus en bij mensen die een behandeling krijgen met radio- of chemotherapie.

Lactasedeficiëntie neemt echter zelden zo’n ernstige vorm aan dat iemand geen enkel melkproduct meer kan verdragen. De meeste mensen die zogenaamd ‘intolerant’ zijn, vertonen meestal geen symptomen na het consumeren van een kleine hoeveelheid lactose.

Lactose-intolerantie: de symptomen

De symptomen van een voedselintolerantie en een voedselallergie kunnen erg gelijkaardig zijn: het kan gaan om spijsverteringsklachten (buikpijn, een opgezette buik, diarree …), maar ook om klachten van andere aard (uitslag, roodheid – flush – , hoofdpijn …).

Bij lactose-intolerantie zien we vooral symptomen die het spijsverteringssysteem treffen: buikpijn, een opgezette buik, buikkrampen, winderigheid (flatulentie) en diarree, wat tot gewichtsverlies kan lijden bij kinderen.

De symptomen treden doorgaans op een halfuur tot twee uur na het consumeren van voedingsmiddelen die lactose bevatten.

Lactose-intolerantie: let op met zelfdiagnose

Studies in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat veel mensen die ervan overtuigd zijn dat ze lijden aan een voedselintolerantie onnodig een dieet volgen! De diagnose van een voedselintolerantie, zoals lactose-intolerantie, is vooral klinisch en wordt pas gesteld na het volgen van een eliminatiedieet waarbij voedingsmiddelen worden geschrapt die lactose bevatten (heeft u minder last als u geen lactose consumeert?). Praat erover met je arts als je vermoedt dat je lactose-intolerant bent …

Bron:
Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. 2021 Jul 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30335318.

Ben jij lactose-intolerant of vermoed je dit te zijn? Kom en deel je ervaringen op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

LACTOSE-OK®

Ben je intolerant voor lactose of heb je spijsverteringsproblemen? Het voedingssupplement Lactose-OK ® bevat lactase, een enzym dat de vertering van lactose verbetert.

Lees meer