logo


 Terug naar blog overzicht

Knuffelen om de immuniteit te versterken?

Verschillende studies tonen een verband aan tussen stress en een verminderde immuniteit. Het goede nieuws is dat het stressgehalte kan dalen met een eenvoudige remedie, met name fysiek contact, maar dan wel binnen uw gezin of bubbel, dat spreekt.

Het gaat niet alleen om ‘knuffelen’ maar vooral om fysieke contacten; een arm om een schouder, een aanraking of een schouderklopje. Het spreekt voor zich dat die contacten in tijden van coronacrisis beperkt moeten zijn tot uw gezin of uw vaste knuffelpersoon.

De kracht van een knuffel

Aanrakingen bezorgen een gevoel van welzijn en hebben ook een directe impact op de hersenen omdat ze een van de zintuigen in het bijzonder stimuleren; het voelen1. De huid bestaat uit sensorische receptoren die de zenuwuiteinden bij de geringste aanraking stimuleren. De signalen worden dan naar de hersenen gestuurd, waar verschillende processen in gang worden gezet:

  • een daling van het cortisol (stresshormoon) gehalte,
  • de secretie van endorfine (genothormoon) wordt gestimuleerd waardoor het immuunsysteem versterkt wordt,
  • de secretie van oxytocine (verbindings-, interactie, of hechtingshormoon) wordt ook gestimuleerd en verbetert de connectie met anderen.

“Lieve gebaren bezorgen ons een gevoel van welzijn”

Goed voor de immuniteit

Bij innig zoenen kunnen zowat 80 miljoen bacteriën uitgewisseld worden op tien seconden tijd.2 Maar wees gerust, als uw partner niet aan een besmettelijke ziekte lijdt, zullen de micro-organismen u geen infectie bezorgen. Meer nog, ze kunnen gunstig zijn voor uw immuunsysteem. Het contact met ‘vreemde’ bacteriën dwingt uw lichaam om antilichamen aan te maken om zich te verdedigen, wat uw immuniteit versterkt.

Nood aan een knuffel?

De maatregel om afstand te houden die al maanden deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is nefast voor het fysiek contact. In die context duikt wel eens het woord ‘huidhonger’ op, een term die zo’n tiental jaar geleden voor het eerst gebruikt werd; de nood aan aanrakingen. Hebt u er ook last van? Dat is begrijpelijk, maar toch moeten we de maatregelen van de overheid volgen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen zo zullen we elkaar ooit weer kunnen aanraken.

Bronnen
1 Lena M. Forsell, Jan A. Åström, Meanings of Hugging: From Greeting Behavior to Touching Implications, Comprehensive Psychology, 2012.
2 Remco Kort & al., Shaping the oral microbiota through intimate kissing, Microbiome, 2014.

Bent u een expert in fysiek contact? Deel uw tips met andere lezers op onze Instagram en Facebook pagina’s!

Gerelateerde producten

Selenium ACE+D®

Dit voedingssupplement met selenium en vitamines A, C, E en D heeft een antioxiderende werking en geeft je weerstand een boost. Het beschermt bovendien tegen celveroudering en vermindert vermoeidheid. Uitermate geschikt om zich te beschermen voor en tijdens de winterperiode, en bij periodes van stress of vermoeidheid.Dit voedingssupplement met selenium en vitamines A, C, E en D heeft een antioxiderende werking en geeft je weerstand een boost. Het beschermt bovendien tegen celveroudering en vermindert vermoeidheid. Uitermate geschikt om zich te beschermen voor en tijdens de winterperiode, en bij periodes van stress of vermoeidheid.

Meer info