logo


 Terug naar blog overzicht

Kleefcrèmes voor kunstgebitten: vermijd zink!

Draag je een kunstgebit? Overmatig en langdurig gebruik van zinkhoudende kleefcrèmes kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kan je dus maar beter goed informeren over de samenstelling van je tandproducten.

Zink is een sporenelement dat aanwezig is in ons organisme (lever, pancreas, botten, spieren, huid, haar …). Dit mineraal speelt een cruciale enzymatische rol, namelijk: het versnellen van de chemische reacties in het lichaam. Daarnaast vertraagt zink ook het verouderingsproces dankzij zijn antioxidante werking. Zink versterkt het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van collageen: het zorgt dus voor een goede aanhechting, elasticiteit en weefselregeneratie.

Zink: van je bord naar de farmaceutica

Waarin is zink te vinden? Het komt voor in heel wat voedingswaren, zoals oesters, orgaanvlees, tarwekiemen, kalfsvlees, eieren, linzen, volkorenproducten, rundvlees … Het is trouwens belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen.

Daarnaast komt zink ook voor in bepaalde farmaceutische producten of geneesmiddelen, alsook in bepaalde kleefcrèmes voor kunstgebitten.

Op lange termijn kan het zink in kleefcrèmes de gezondheid schaden

Zink, gebruik het met mate

Een te hoog zinkgehalte brengt schade toe aan de gezondheid. Dat leidt met name tot neurologische klachten zoals stijfheid, tintelingen in de handen of voeten, een zwak gevoel in de ledematen, evenwichtsstoornissen of bloedziekten (anemie) …

Een studie heeft aan het licht gebracht dat het overmatig gebruik van zinkhoudende kleefcrèmes voor kunstgebitten niet zonder gevaar is. Wie te veel van deze crèmes aanbrengt – en dus, inslikt – kan op lange termijn te kampen krijgen met spijsverteringsproblemen. Bovendien kan je ook een tekort aan koper gaan ontwikkelen, het sporenelement dat instaat voor gezond kraakbeen en gezonde botten.

Om overdosering te voorkomen, raden we je aan om over te schakelen op kleefcrèmes zonder zink.

Referenties:
 Bronnen: MSD-Handleidingen – ‘Koper’; Instituut voor Klinische Biologie – Université Libre de Bruxelles – ‘Zink

Draag je een kunstgebit? Welke kleefcrème gebruik je, met of zonder zink? Deel jouw ervaring op onze op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Premium kleefcrème voor het kunstgebit
PROTEFIX® PREMIUM

Protefix® PREMIUM met zevenvoudig effect voor een totale bescherming en optimaal comfort. De kleefcrèmes Protefix® zijn ultrasterk, 100% zinkvrij en verkrijgbaar bij je apotheker in tubes van 40 ml/47 g.

Lees meer