Ken jij de voedingsmiddelen die je zicht beschermen?
Net als al onze organen, verouderen ook onze ogen. Er bestaan heel wat voedingsmiddelen met beschermende en heilzame eigenschappen voor onze ogen en voor het behoud van ons zicht … Een overzichtje. Kijk goed!
Onze ogen krijgen aanvallen van vrije radicalen te verduren, net zoals alle andere weefsels in ons organisme. Deze vrije radicalen versnellen het verouderingsproces van onze cellen. Vervuiling, roken (actief of passief), alcoholgebruik en overmatige blootstelling aan de zon verhogen de aanmaak van vrije radicalen. En ook onze ogen lijden daaronder. We zouden meer voeding moeten consumeren met antioxiderende bestanddelen om de impact van die vrije radicalen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Bescherm je ogen met het goeds van de natuur
Om je zicht te beschermen, beperk je de risicofactoren (roken in het bijzonder) best tot een minimum. Daarnaast kan je maar beter naar hartenlust voeding consumeren die rijk is aan vitamine C (paprika’s, kiwi’s, citrusvruchten), vitamine E (plantaardige oliën en margarine), zink (oesters, schaaldieren, volkorenbrood, lever), selenium (vis, eieren, vlees, paranoten, broccoli) en carotenoïden (plantaardige kleurstoffen die zorgen voor de rode, oranje, gele en groene kleur van fruit en groenten).
Al die micronutriënten zijn antioxidanten. Hoe vroeger je veel van deze vitamines en antioxidanten tegen vrije radicalen op het menu zet, hoe beter voor de bescherming van de weefsels van je ogen. Naast antioxidanten zijn ook omega 3-vetzuren (vette vis, plantaardige oliën zoals lijnzaadolie) gezond voor je ogen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten Britse piloten bosbessenjam om hun zicht te verbeteren
Bondgenoten van je ogen: luteïne, zeaxanthine en flavonoïden
Het is met name bewezen dat een aanzienlijke inname van de carotenoïden ‘xanthofylen’ (luteïne en zeaxanthine) de ogen beschermt. Dit komt door hun antioxiderende en ontstekingsremmende werking en doordat deze stoffen het blauwe licht filteren. Voedingsmiddelen zoals spinazie, kool, waterkers, zuring, maïs, kiwi of peterselie zijn rijk aan deze pigmenten.
Van de flavonoïden (antioxidanten) in de bosbes is sinds jaar en dag geweten dat zij het zicht verbeteren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de piloten van de Britse luchtmacht bosbessenjam voor een scherper gezichtsvermogen en een beter nachtzicht. Flavonoïden zijn essentieel om de minuscule bloedvaten van de hersenen gezond te houden. Deze stoffen werken bijgevolg ook preventief tegen maculadegeneratie (de macula is het centrum van de retina).
Dankzij voedingssupplementen voor de ogen krijg je extra veel beschermende micronutriënten binnen.
Bron: Jean-Michel Lecerf, Dégénérescence maculaire liée à l’âge et nutrition, Correspondances en Métabolismes Hormones Diabètes & Nutrition. Feb. 2017.
Draag jij zorg voor je ogen? Eet jij voeding die je zicht beschermt? Deel je verhaal op onze Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
VISIO-MAX
Het voedingssupplement Visio-MAX verzacht gevoelige en vermoeide ogen en is geschikt voor iedereen die zijn ogen zwaar belast, bijvoorbeeld door langdurig en veelvuldig werken voor een beeldscherm. Visio-MAX bevat bosbessenextract, en is van nature rijk aan polyfenolen, luteïne en zeaxanthine. Het ondersteunt bovendien de weerstand dankzij een zorgvuldig samengestelde formule met zink, selenium en vitamine C.
Lees meer