Is een veganistisch dieet goed voor de gezondheid?
Vroeger werd veganisme beschouwd als iets extreems, voor filmsterren, hippies of monniken. In recente jaren worden de voordelen van een veganistische levensstijl steeds meer erkend, en zetten meer en meer mensen de stap om geen dierlijke producten meer te gebruiken. Is dat een goed idee?
Volgens een bevraging door de vzw EVA en iVOX in 2018, was ongeveer 1% van de deelnemers veganistisch en 7% vegetarisch. In het algemeen eten de Belgen minder vlees dan vroeger, en 9% noemt zich bijgevolg flexitariër.
Wat is veganisme nu precies?
Veganisme is een levensstijl waarbij mensen geen enkel voedingsmiddel van dierlijke oorsprong gebruiken, dus geen vlees of vis, maar ook geen eieren, zuivel, honing of dierlijke vetten bijvoorbeeld. Ook streeft men ernaar dierlijke producten voor kleding of andere gebruiksartikelen te vermijden, en dierexperimenten te minimaliseren (bv. wel voor medicijnen, maar niet voor cosmetica). Tot slot vermijdt men dieren te (laten) gebruiken puur voor het vermaak (zoals in het circus).
Waarom kiezen mensen voor veganisme?
Meestal gaat het om één of meer van de volgende redenen:
- Bevorderen van het welzijn van dieren
- Impact op het milieu beperken
- Bevorderen van de gezondheid
- Religieuze of culturele redenen
Als bonus is veganistisch eten ook heerlijk – er is tegenwoordig veel meer keuze dan vroeger in verse en bereide producten zónder dierlijke elementen!
Niet alleen is veganistisch eten heerlijk, er is tegenwoordig veel meer keuze dan vroeger!
Is veganisme goed voor de gezondheid?
Er zijn veel studies gedaan naar de invloed van een veganistisch dieet op verschillende aspecten van de gezondheid. Overigens is het vaak moeilijk te beoordelen of er een oorzakelijk verband is – mensen die bewust met voeding bezig zijn, trekken dat vaak ook door naar betere levensgewoonten. Zo ziet men dat mensen met een veganistisch dieet een lager risico op diabetes, kanker en sommige hart- en vaatziekten hebben dan omnivoren.1 Tevens stelt men vast dat bepaalde ontstekingsmerkers in lagere concentratie aanwezig zijn bij veganisten, een indirecte aanwijzing voor een positief effect.2
Studies bij langeafstandslopers lieten bovendien zien dat het gewicht van veganisten lager lag en hun prestaties gelijkaardig waren aan die van omnivoren.3
Zijn er ook risico’s?
Zoals met ieder dieet is het belangrijk om oog te hebben voor de mogelijke tekorten die kunnen optreden. Veel kan (deels) opgevangen worden door bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld peulvruchten voor eiwit en ijzer. Maar een aantal stoffen zijn niet of nauwelijks aanwezig in plantaardige bronnen, zoals vitamine B12 en vitamine D – hiervoor zijn dan ook supplementen aangewezen. Andere noodzakelijke aandachtspunten zijn de inname van calcium, ijzer en omega-3 vetzuren. Een consult bij een diëtist en/of apotheker kan je op weg helpen.
Wat met zwangerschap en kinderen?
Hierover verschillen de meningen. Sommige instanties adviseren om een veganistisch dieet te vermijden bij zwangerschap en jonge kinderen, terwijl andere, zoals de Academy of Nutrition and Dietetics4, aangeven dat het veilig is mits goed gebalanceerd en aangevuld door supplementen. In die situaties kun je best je huisarts en een gediplomeerd diëtist consulteren bij de aanvang en opvolging van een veganistisch dieet.
Bronnen:
1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871675
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30571591
3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30583521
4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
Overweeg je om veganistisch te eten of ben je al vegan? Een goed uitgebalanceerde voeding draagt niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar laat je ook kennismaken met nieuwe recepten. Deel je ervaringen op onze sociale netwerken Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
Vegan Deli falafel bio®
Bio en 100% vegan. Heerlijke balletjes op basis van kikkererwtenmeel. Zacht en mild van smaak. Met een hoog eiwitgehalte.
Lees meer