logo


 Terug naar blog overzicht

Ikigai, geluk ‘made in Okinawa’

Ikigai, afkomstig van het Japanse eiland Okinawa, is tegenwoordig een populaire methode om tot persoonlijke ontwikkeling te komen. De filosofie? Het geheim van geluk zit in het vinden van een motivatie om iedere dag op te staan, een ware bestaansreden. Nu is het aan jou om je ikigai te ontdekken!


Eerst en vooral iets over de plaats van oorsprong … Het eiland Okinawa ligt helemaal in het zuiden van Japan, tussen de Stille Oceaan en de Oost-Chinese Zee. Witte zandstranden, een heldere en turquoise zee, weelderige bossen, heuvels … In dit paradijs op aarde leven de meeste honderdjarigen ter wereld en verkeren ze in goede gezondheid. Er zijn al talrijke studies gevoerd naar het geheim van hun lang en gelukkig leven. Het resultaat: ze hebben hun hoge levensverwachting te danken aan onder andere evenwichtige voeding, een gezonde levensstijl en dagelijkse beweging. En het geheim achter hun glimlach? Dat is ikigai!

Ikigai is dat wat het leven waard maakt om geleefd te worden.

Een bestaansreden

Ikigai is een ware kunst om zich persoonlijk te ontplooien. Het begrip komt al sinds de twaalfde eeuw voor in de middeleeuwse literatuur. Vandaag maken veel coaches in persoonlijke ontwikkeling gebruik van ikigai.

Le bonheur avec l'ikigai

De benaming komt van twee Japanse delen: ‘iki’ betekent ‘leven’ of ‘levend’, en ‘gai’ ‘wat de moeite waard is en waarde heeft’. In het Nederlands is ikigai dus: dat wat het leven waard maakt om geleefd te worden. Het is de reden waarom je zingeving en geluk vindt in de dingen die je doet. Ook is het een gevoel dat je op de juiste plaats bent in je leven. Het houdt dus veel in en is best ambitieus!

Vind jouw ikigai!

Volgens de Japanners hebben we diep vanbinnen allemaal ons eigen ikigai. Sommige mensen voelen die drijvende kracht, anderen zijn er zich niet van bewust.

Om een helder beeld van je ikigai te krijgen, kun je de volgende oefening doen. Neem hiervoor een balpen, een leeg blad papier en maak even wat tijd vrij. Teken eerst een venndiagram met vier cirkels. Daarna geef je in iedere cirkel een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat doe ik graag?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat heeft de wereld volgens mij nodig?
  • Waarvoor kan ik betaald worden?

Het is niet zo eenvoudig om die vragen te beantwoorden. De nodige introspectie kan immers meerdere uren of zelfs dagen in beslag nemen.

Maar uiteindelijk zul je jouw ikigai ontdekken bij de kruising van de vier cirkels. Jouw ikigai is een harmonische combinatie van:

  • je passie,
  • je missie,
  • je roeping,
  • en je beroep.

Deze visie houdt dus in dat je je beroep aanwendt voor je persoonlijke ontwikkeling, om te voldoen aan onze westerse manier van leven. Veel Okinawanen hebben echter een ikigai die niks te maken heeft met hun beroepsleven. Sommigen hebben het dan over hun passie (vissen, yoga …) of over hun hobby’s, zoals tijd doorbrengen met vrienden.

Merk ook op dat je ikigai kan veranderen in de loop van je leven. Het is immers ondenkbaar dat je ikigai op je 65ste nog dezelfde is als op je 20ste. Daarom is het belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren.


Wat zijn jouw redenen om iedere ochtend op te staan? Heb je je ikigai ontdekt? Zijn er nog andere filosofieƫn die je helpen om je geluk te vinden? Laat het ons weten via onze sociale media: Facebook en Instagram