logo


 Terug naar blog overzicht

Hyperacusis: overgevoeligheid voor gewone geluiden

Voor mensen met hyperacusis zijn doodgewone geluiden een hels lawaai. Dat is natuurlijk nefast voor hun levenskwaliteit. Waaraan is hyperacusis te wijten? En wat doe je eraan?

Hyperacusis is een zeldzame en subjectieve gehoorstoornis die gekenmerkt wordt door een overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden. Deze klinken daardoor extra scherp. Getokkel op een toetsenbord, klinkende vorken en messen of spelende kinderen: het zijn slechts enkele geluiden die onaangenaam of zelfs pijnlijk luid weerklinken.1 Toch is hyperacusis voor iedereen anders. De ene persoon verdraagt slechts enkele geluidjes niet, de andere ervaart zowat elk geluid als hoogst onaangenaam.
Hyperacusis gaat vaak gepaard met tinnitus2, waarbij de patiënt een gesuis of fluittoon hoort, terwijl er eigenlijk geen externe geluidsbron is.

Waar komt hyperacusis vandaan?


De oorzaken van hyperacusis variëren van persoon tot persoon. Mogelijk wordt de stoornis veroorzaakt door:
  • gehoorschade na een plots geluid (bv. een knal);
  • langdurige blootstelling aan geluid, bv. op het werk of door vaak te luide muziek te beluisteren;
  • een ziekte, zoals de ziekte van Lyme, de ziekte van Ménière, een oorontsteking enz.;
  • ototoxische geneesmiddelen, dus geneesmiddelen die schadelijk zijn voor het gehoor;
  • een schedeltrauma;
  • gehoorverlies, eventueel gelinkt aan het ouder worden;
  • een gezichtsverlamming.

Bij hyperacusis komt ook een psychologische en emotionele dimensie kijken. Stress, angst, vermoeidheid of posttraumatische stress kunnen namelijk een handje helpen.3,5

Anatomisch gezien is de oorzaak van hyperacusis nog grotendeels een mysterie. Wetenschappers2 hebben echter ontdekt dat hyperacusis niet te maken heeft met een specifiek hersengebied, maar met een volledig netwerk van neuronen en verschillende hersenstructuren: de amandelkern, de formatio reticularis, de hippocampus en de kleine hersenen.

Dagelijkse geluiden weerklinken onaangenaam of zelfs pijnlijk luid.

Wat kun je doen tegen hyperacusis?

1 à 2% van de Europeanen lijdt in die mate aan hyperacusis dat hun levenskwaliteit er ernstig onder lijdt.4 Eenvoudige dingen, zoals werken in een open kantoor, eten op restaurant of zelfs stofzuigen, kunnen erg lastig zijn. Jammer genoeg bestaat er vandaag geen medische behandeling voor deze stoornis. Wat wel kan helpen om de situatie te verbeteren, is een multidisciplinaire aanpak onder leiding van een NKO-arts in de vorm van psychotherapie en/of geluidstherapie.3,5
Voor meer comfort in het dagelijkse leven, vermijd je best overmatig geluid. Draag vast en zeker oordopjes of een hoorapparaat om sterke geluiden te verzachten.

Bronnen:
1 Hashir Aazh & al., Insights from the Third International Conference on Hyperacusis: Causes, Evaluation, Diagnosis, and Treatment, Noise Health, 2018.
2 Yu-Chen Chen & al., Tinnitus and hyperacusis involve hyperactivity and enhanced connectivity in auditory-limbic-arousal-cerebellar network, eLife 2015.
3 L. Coates, Hyperacousie: mise au point pour le médecin du travail, Archives des Maladies Professionnelles et de l'Environnement, 2015.
4 Bureau International d’Audiophonologie, Recommandation 29/1: Acouphène et hyperacousie - Démarche diagnostique, 2003.
5 Baguley, D.M., Hoare, D.J. Hyperacusis: major research questions, HNO, 2018.

Heb jij te kampen met hyperacusis? Welke dagelijkse geluiden zijn voor jou vervelend? En hoe slaag jij erin het leven aangenamer te maken? Vertel ons jouw verhaal op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

earClin® Spray 3IN1

De speciale 3in1-formule van earClin® Oorspray behandelt de drie meest voorkomende oorklachten. 1) Reinigt het oorkanaal. 2) Voorkomt en verlicht jeuk door overmatig oorsmeer. 3) Lost oorproppen op en verwijdert oorsmeer. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar die last hebben van overmatig oorsmeer, en voornamelijk voor wie een hoorapparaat of oordoppen draagt. Gebruik de earClin® Spray 3-in-1 niet langer dan 30 dagen na elkaar.

Lees meer