Houd uw bloedsuikerspiegel in het oog
Suiker is onze belangrijkste energieleverancier. Te veel suiker in het bloed is echter niet goed, net als te weinig. Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
Elk advies voor een gezonde levensstijl, raadt ons aan op te letten voor een teveel aan suiker. Maar wist u dat suiker de belangrijkste energieleverancier is van het menselijk lichaam? We hebben suiker nodig om te kunnen bewegen, denken, zelfs ademen, kortom functioneren. De suiker die we opnemen uit onze voeding -uit gebakjes, frisdrank, brood, pasta enzovoort- breekt ons lichaam af tot glucose, een enkelvoudige suiker die door het bloed naar al onze lichaamscellen vervoerd wordt.
Normale waarden
De suikerspiegel van ons bloed is niet stabiel, maar varieert naargelang het tijdstip van de dag. Op een nuchtere maag liggen gezonde bloedsuikerwaarden tussen de 70 en 100 mg/dl (milligram per deciliter). Niet te weinig en niet te veel. Hoezo, energie hebben we toch nog nooit te veel? Goed punt, maar een te hoge bloedsuikerspiegel kan het dagelijks comfort ernstig verstoren. Veel drinken, veel plassen, weinig eetlust, een misselijk en vermoeid gevoel … Dat kunnen we missen als kiespijn. Maar voor het zover is, verschijnt insuline op het toneel om onze bloedsuikerwaarden onder controle te houden.
Vanaf 45 jaar moet uw glycemie regelmatig onderzocht worden.
De rol van insuline
Bij een te hoge bloedsuikerspiegel (bijvoorbeeld na een maaltijd) scheidt de pancreas het hormoon insuline af. Insuline zet de lever en de spieren er toe aan om glucose uit het bloed op te nemen en op te slaan als reserve, die aangesproken wordt als we een maaltijd overslaan of meer bewegen. Bij sommige mensen maakt de pancreas echter geen of te weinig insuline, of is het lichaam resistent voor insuline en stapelt de glucose zich op in het bloed.
Bloedwaarden laten meten
Veel mensen hebben zonder dat ze het weten te hoge bloedsuikerwaarden. Hoezo? In de meeste gevallen omdat ze er simpelweg geen last van hebben! Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt dan ook vaak pas ontdekt wanneer er al chronische verwikkelingen zijn. Daarom raden artsen aan om vanaf 45 jaar uw bloed te laten onderzoeken. Risicofactoren zoals overgewicht, een zittend leven of een familielid met schomme lende bloedsuikerwaarden vragen om extra waakzaamheid en frequentere controles. Zelfs als u normale waarden hebt, laat u zich best om de drie jaar screenen. Beter een bloedafname te veel dan te weinig!
Met dank aan Dr. Nathalie Denecker, diabetoloog aan het UZ Brussel.