Honing, de geheimen van de ‘nectar van de goden’
Ook al is honing een alledaags product, er valt nog veel te ontdekken over wat de Oude Grieken de ‘nectar van de goden’ noemden. Antwoorden op al uw vragen!
Honing maken begint in de honingmaag van de werkbijen die stuifmeel verzamelen uit zogenoemde honingbloemen door de nectar op te zuigen. Daarna volgt een fascinerend productieproces …
Hoe maken bijen honing?
In de honingmaag van de bijen, een nectarreservoir dat zich op de slokdarm bevindt, wordt de stuifmeelsacharose gehydrolyseerd tot eenvoudige suikers die verteerbaar zijn voor de mens, namelijk fructose en glucose. De werkbijen rispen het verzamelde stuifmeel op voor andere bijen die het op hun beurt voor nog andere bijen oprispen. Tijdens deze uitwisselingen vinden ettelijke chemische reacties plaats. Deze basis voor honing wordt in fijne laagjes op de wand van de cellen in de bijenkast gedeponeerd. Dankzij de ventilatie verdampt het water eruit. Wanneer de honing bijna klaar is (18% water), verhuist hij naar de cellen die dan met was worden afgesloten. En de imker kan beginnen oogsten!
Om 1 kg honing te produceren, moeten bijen 14 000 uren werken!
Hoeveel bloemen zijn er nodig voor een pot honing?
Er worden ongeveer 5 500 000 bloemen bezocht (de variëteiten en hun hoeveelheid stuifmeel worden nauwkeurig geselecteerd) voor een pot van 1 kg honing; dat is 34 000 keer heen en weer vliegen en 14 000 uren hard werken! Om een kilogram honing te produceren, leggen de bijen een afstand af van meerdere keren de omtrek van de aarde. De bloemen waarvan het stuifmeel al geoogst is, krijgen een trillingsmarkering om te vermijden dat andere bijen dubbel werk doen.
Wat is koninginnengelei?
Koninginnengelei is een witachtige substantie die gemaakt wordt in een klier die werkbijen in hun kop hebben. De koningin eet uitsluitend koninginnengelei. Voor ons is koninginnengelei een krachtig supplement dat ons lichaam aminozuren en oligo-elementen, vitamine B-complex en heel wat mineralen (koper, fosfor, ijzer, …) levert die rechtstreeks opneembaar en onontbeerlijk zijn. Het geeft ons meer energie en vitaliteit en helpt ons in de strijd tegen vermoeidheid. Koninginnengelei stimuleert ook ons immuunsysteem.
Is honing gezond?
Honing is een natuurproduct zonder bewaarmiddelen, toevoegingen, kleurstoffen of artificiële aroma’s. Honing heeft veel troeven voor onze gezondheid.
- Honing heeft stimulerende en licht antioxiderende eigenschappen doordat het polyfenolen en beta-caroteen bevat.
- Honing bevordert de spijsvertering, in het bijzonder door de enzymen die de vertering en de darmtransit verbeteren.
- Doordat honing rijk aan suiker is, heeft het een zacht laxerend effect.
Opmerking: honing bestaat grotendeels uit fructose en glucose, met daarnaast ook water, eiwitten en micronutriënten. Voeg niet te veel honing toe aan uw thee, kwark of yoghurt … Honing is een gezonde keuze als het met mate wordt geconsumeerd en als het verwerkt wordt in een gezond voedingsschema.
Hoe wordt honing best bewaard?
Bewaar uw honing op een droge, donkere plaats bij kamertemperatuur (tussen 14 en 18° is ideaal). Opgelet: bewaar honing niet in de koelkast, anders wordt hij hard en verliest hij zijn aroma.
Bronnen: Dr. Olivia Metral: «Le miel dans votre pharmacie». Éditions Baroch, 2014. Roch Domerego, Gaëlle Imbert, Christian Blanchard: «Les remèdes de la ruche». Éditions Alpen, 2006.
Houdt u van honing? Welke eet u het liefst? Gebruikt u honing als verzorgingsproduct? Vertel ons hoe u honing gebruikt op onze Facebook en Instagram!
Gerelateerde producten
MELAPI KONINGINNESPIJS
Voedingssupplement met honing en koninginnengelei voor extra energie en weerstand. Rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren en verhoogt zowel de fysieke als intellectuele prestaties.
Lees meer