logo


 Terug naar blog overzicht

Honing, bondgenoot van onze luchtwegen

Revogan honing

Bij een lichte verkoudheid of een vervelende hoest is de eerste reflex meestal om in de huisapotheek te zoeken naar een geneesmiddel om de symptomen te verlichten. Maar sommige natuurlijke oplossingen kunnen doeltreffender en aangenamer zijn, honing bijvoorbeeld.

Onlangs bevestigde een studie1 van drie onderzoekers van de University of Oxford de doeltreffendheid van honing en het gebruik ervan bij de behandeling van hoestbuien en verkoudheden. De gegevens die voor de studie ingezameld werden, geven aan dat honing doeltreffender is dan de klassieke zorg om symptomen te verlichten, waaronder de frequentie en de ernst van de hoest. Bovendien heeft honing een antibacteriële werking, dankzij de defensine die hij bevat. Dit eiwit, dat betrokken is bij het immuunsysteem, speelt een grote rol, zo ontdekten Nederlandse onderzoekers2.

“Honing is een goedkope remedie die makkelijk toegankelijk is en weinig risico’s inhoudt”

Honing om beter te ademen

In 2018 raadde het Britse NICE (National Institute for Health and Care Excellence) artsen en zorgprofessionals aan om in de eerste plaats honing aan te bevelen aan patiënten met infecties van de bovenste luchtwegen, voor ze een beroep doen op antibiotica. Omdat antibiotica te vaak worden voorgeschreven, zijn ze minder doeltreffend: bacteriën evolueren en worden resistent omdat ze te vaak blootgesteld worden aan die geneesmiddelen3 .

Zorgprofessionals raden al jaren aan om de consumptie van antibiotica te beperken; in die context kan honing een rol spelen.

Voor de studie van de Universiteit van Oxford werden gegevens verzameld uit klinische onderzoeken bij verschillende patiëntengroepen, om een antwoord te vinden op de vraag of honing doeltreffender is bij de behandeling van luchtwegklachten dan andere behandelingen. Bijen kunnen trots zijn op hun werk: de krachtige antimicrobiële effecten van honing werden opnieuw aangetoond.

De voordelen van honing

Honing is een goedkope remedie die heel toegankelijk is en weinig risico’s inhoudt. Het middel wordt vaak gebruikt en is minder schadelijk en meer doeltreffend bij een lichte verkoudheid dan antibiotica. Je kunt honing in zijn natuurlijke vorm eten, bijvoorbeeld op een boterham, of toevoegen aan gebak en (kruiden)thee.

Honing: vele varianten

Honing is een complexe en vrij heterogene substantie. Sommige soorten, zoals Manukahoning, lijken van nature doeltreffender om klachten bij hoest- en verkoudheden te verlichten. De Oxford-studie toont consistente resultaten en dat ondanks de grote diversiteit aan honing in het onderzoek. Kortom: ongeacht waar de honing vandaan komt, de gunstige effecten kunnen je helpen als je verkouden bent.

Bronnen:
1 Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. BMJ Journals. Gepubliceerd op 8 augustus 2020.
2 Paulus H. S. Kwakman, Anje A. te Velde, Leonie de Boer, Dave Speijer,  M. J. Christina Vandenbroucke‐Grauls,  Sebastian A. J. Zaat. How honey kills bacteria. Gepubliceerd op 12 maart 2010.
3 WHO. Antibiotic resistance. https://www.who.int/fr/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance#:~:text=Les%20antibiotiques%20sont%20des%20m%C3%A9dicaments,les%20animaux%2C%20qui%20deviennent%20r%C3%A9sistantes. 31 July 2020.

Ben je dol op honing? Deel je overtuiging op onze Facebook- et Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Krachtige honing van de Manukaplant in Nieuw-Zeeland
Honing Manuka NPA5+/MG085

Deze honing is afkomstig van de manuka, een zeldzame struik uit Nieuw-Zeeland. De sterke Manukahoning heeft uitzonderlijke eigenschappen dankzij het hoge gehalte methylglyoxaal, een specifiek bestanddeel van deze soort.

Lees meer