logo


 Terug naar blog overzicht

Hoe moet je je oren schoonmaken?

Je oren schoonmaken lijkt misschien eenvoudig en banaal … Maar sommige (slechte) gewoontes vormen een risico voor ons gehoor! Even een opfrissing van hoe je nu precies te werk moet gaan voor schone en gezonde oren.


Toegegeven, oorsmeer ziet er niet zo aantrekkelijk uit … Maar het is wel heel nuttig voor onze oren! Deze gelige substantie, die op natuurlijke wijze door de huid van de externe gehoorgang wordt afgescheiden, heeft immers een drievoudige rol: ze beschermt de binnenkant van het oor tegen stof en bacteriën, ze smeert de gehoorgang om irritatie te voorkomen en helpt de oorwand schoon te maken. Door huidvernieuwing in de gehoorgang en door de kaakbewegingen die we maken tijdens het kauwen, wordt het oorsmeer trouwens vanzelf naar buiten afgevoerd. Dat betekent dat je een gezond oor dus eigenlijk niet hoeft schoon te maken!

Opgelet voor oorproppen

Comment bien se nettoyer les oreilles? | Hoe moet je je oren schoonmaken?

Er dreigt echter wel een probleem … Oorsmeer hoopt zich soms te veel op in de gehoorgang en vormt dan een verstopping, wat samengaat met verschillende symptomen: verminderd gehoor, oorsuizingen, een verstopt gevoel in het oor … Hoe ontstaat dat probleem? Ten eerste doordat sommige mensen van nature veel oorsmeer aanmaken. Maar er kunnen nog tal van andere oorzaken zijn: herhaaldelijk verkeerd gebruik van het wattenstaafje (het oorsmeer wordt dieper in de gehoorgang geduwd), regelmatig gebruik van oordopjes of hoorapparaten, overmatige haargroei in de gehoorgang, harder oorsmeer bij oudere mensen (oorsmeer wordt dikker en droger met de leeftijd), een te smalle gehoorgang bij kinderen en ook zwemmen (oorsmeer zwelt op bij contact met water) … Kortom, in sommige gevallen heeft het oor een beetje hulp nodig om schoon en gezond te blijven!

Oorsmeer ziet er niet zo aantrekkelijk uit, maar is wel heel nuttig voor onze oren!

Schoonmaken: wees niet te ijverig!

Houd vooral deze twee regeltjes in gedachten:

  • Maak je oren niet te vaak schoon zodat het oorsmeer nog steeds de externe gehoorgang goed blijft beschermen. Sommige specialisten raden aan om de oren slechts één keer per week schoon te maken.
  • Reinig je oren niet te diep: weet dat KNO-artsen het gebruik van wattenstaafjes afraden, omdat ze vaak verkeerd toegepast worden. Maar als je het toch doet, maak dan alleen de opening van de gehoorgang schoon. Anders bestaat het risico dat je je oor beschadigt of zelfs dat je trommelvlies geperforeerd wordt.

Lauw water en zeep

Hoe reinig je je oren dan het best? Tijdens het douchen reinig je je oorschelp en de ingang van je gehoorgang met je vingers en wat zeepwater. Spoel even en droog daarna voorzichtig af met de punt van je handdoek. Indien nodig helpen oorpeertjes (oordouches) of oorreinigingssprays – waarvan de samenstelling vaak lijkt op zout water – om je oorsmeer zachter te maken, zodat het gemakkelijker naar buiten geraakt. Die producten mag je echter alleen gebruiken als je geen oorproblemen hebt (geen doorboord trommelvlies, geen pijn …). Zit je met twijfels? Ga dan langs bij een KNO-arts.

Wil je nog meer tips en tricks voor een voortreffelijke lichaamshygiëne? Neem dan een kijkje op onze sociale netwerken Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Oordouche om overmatig oorsmeer te verwijderen
Earclin Earshower®

Oordouche waarmee je overmatig oorsmeer verwijdert. Bevat milde zeep. Verkrijgbaar in twee versies: de groene is voor kinderen (vanaf 3 jaar) en de blauwe voor volwassenen. Eén earshower kun je gedurende 30 dagen gebruiken.

Lees meer