logo


 Terug naar blog overzicht

Hoe ga je voldoende uitgerust het nieuwe schooljaar in?

Hoe ga je voldoende uitgerust het nieuwe schooljaar in

Een verkwikkende nachtrust en een goede gezondheid gaan hand in hand! We zijn weer aan het werk, het nieuwe schooljaar is van start gegaan, en zo is ons hectische leven terug van weggeweest. De gezondheidscrisis is nog niet van de baan en dat maakt een goede nachtrust des te belangrijker. Onze tips om te slapen als een roosje.

De start van het nieuwe schooljaar valt samen met het hernemen van onze professionele activiteiten. Al snel komt stress de kop opsteken door de mentale druk om alle ballen in de lucht te houden die bij je job en je privéleven komen kijken … En laat stress en slapeloosheid nu net onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: stress houdt ons uit onze slaap en slaapgebrek zorgt voor meer … stress. Een goede nachtrust is dan ook onontbeerlijk voor je moraal en om mentaal en fysiek de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Kortom, gewoon om je goed te voelen! Dankzij de slaap regenereert en geneest je lichaam, en worden afvalstoffen afgevoerd. Bovendien herstelt de slaap wat slecht functioneert. Slapen draagt verder bij tot mentale reorganisatie, reguleert je zenuwen en je hormonen en zorgt er ook voor dat je stress kwijtraakt.

Een goede nachtrust bij de start van het nieuwe schooljaar in deze coronatijden

Synchroniseer je slaap. Tijdens de lockdown is bij 6 op de 10 mensen de schermtijd toegenomen(1) en nu telewerk de norm geworden is, zal dit fenomeen alleen maar versterkt worden. Deze overmatige blootstelling aan schermen heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van onze nachten. Het blauwe licht van beeldschermen houdt ons alert tot net voor het slapengaan. De afscheiding van melatonine (het slaaphormoon) raakt verstoord, wat leidt tot inslaapproblemen. Laat schermen minstens twee uur vóór het slapengaan achterwege om je slaap-waakritme weer in balans te brengen.laag BMI, voedingstekorten wegens een te strikt dieet, maag-darmklachten, maagontstekingen, osteoporose …

Een goede nachtrust is onontbeerlijk om mentaal en fysiek de beste versie van jezelf te kunnen zijn!

Kom tot rust en ontspan je om vlot in te slapen

Hoe ga je voldoende uitgerust het nieuwe schooljaar in

Neem 30 minuten voor jezelf om tot rust te komen vooraleer je gaat slapen. Luister bijvoorbeeld naar rustige muziek of nestel je in de zetel met een goed boek. Kruip lekker onder de wol en dan kan je nog wat relaxatieoefeningen doen waarbij je diep gaat ademhalen en je langer uitademt dan inademt. Dit activeert het parasympathisch zenuwstelstel en helpt het lichaam en de geest tot rust te komen, waardoor je weer makkelijker in slaap valt.

Kruidenthee en voedingssupplementen die de slaap bevorderen

Daarnaast kunnen ook kruiden in de vorm van kruidenthee of voedingssupplementen heilzaam zijn voor een goede nachtrust. Zo zou melisse bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je vlotter inslaapt en bijdragen tot een kwalitatieve nachtrust. Passiebloem zou op zijn beurt zorgen voor een verkwikkende nachtrust dankzij zijn kalmerende werking. Een andere natuurlijke oplossing met bewezen werking: melatonine. Dit zogenaamde slaaphormoon wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Melatonine zorgt ervoor dat we sneller de slaap kunnen vatten.

Goed om te weten: een minidutje is gezond

Een powernapje ‘s middags kan je gezondheid ten goede komen. Eerst en vooral wordt ons middagdipje immers aangestuurd door onze biologische klok. Bovendien hebben heel wat studies aangetoond dat we na dit rustmoment veel productiever zijn voor de rest van de dag. Beperk je powernapje echter tot 15 à 20 minuten om volop van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten!

Bron:
(1)Volksgezondheid Frankrijk, https://www.santepubliquefrance.fr/presse/2020/confinement-un-impact-certain-sur-l-activite-physique-le-temps-passe-assis-et-le-temps-passe-devant-un-ecran

En jij? Raak jij moeilijk in slaap bij de start van het nieuwe schooljaar? Wat zijn jouw tips en tricks voor een goede nachtrust? Vertel erover op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

REVOGAN SPRAY GOOD NIGHT®

Een combinatie van melatonine, passiebloem en melisse die bijdragen tot een goede en gezonde nachtrust. Voedingssupplement in de vorm van een mondspray, makkelijk in gebruik. Zorgt voor onmiddellijke opname door het mondslijmvlies.

Lees meer