Hoe bescherm je je tegen winterkwaaltjes?
Een verkoudheid, keelpijn, een vervelende hoest … Weet jij hoe je je kunt beschermen tegen die typische winterkwalen? En hoe je je weerstand kunt verhogen? Dit zijn onze tips om je te wapenen tegen de winterkou!
Klopt het dat je ’s winters vatbaarder bent voor kwaaltjes?
De koude lijkt de weerstand van ons immuunsysteem aan te tasten, waardoor ons lichaam zich minder goed kan beschermen tegen virussen. Daarnaast zou de koude winterlucht de slijmvliezen (van de neus, de longen …) beschadigen, waardoor die kwetsbaarder zijn voor mogelijke indringers. Die typische winterkwaaltjes – een loopneus, kriebel in de keel, een zwaar hoofd, enz. – worden echter niet gewoon veroorzaakt door de koude, maar door een (of meerdere) virus(sen).
Hoe krijg je winterkwalen?
De virussen die aan de basis liggen, worden vooral overgebracht via de lucht, meer bepaald door speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten, te niezen of te spreken. De druppeltjes verspreiden zich vervolgens in de lucht en besmetten een andere persoon, die ze inhaleert door te ademen. Via de lucht komen microben overal in de omgeving terecht. Raak je die voorwerpen aan en kom je daarna aan je ogen, neus of mond, dan kun je besmet raken. Het speeksel wordt ten slotte vaak direct overgedragen door de handen. Vermijd daarom om je collega de hand te schudden nadat je moest hoesten of niezen en alsj je daarbij je hand voor je mond hebt gehouden.
Winterkwaaltjes worden niet gewoon veroorzaakt door het koude weer, maar door een (of meerdere) virus(sen).
Welke hygiënevoorschriften moet je volgen om jezelf te beschermen?
- Was je handen zo vaak mogelijk. Was ze met zeep, en dit 30 seconden lang.
- Om je neus te snuiten, gebruik je best papieren zakdoekjes, want die zijn hygiënischer.
- Gooi je zakdoek na gebruik in de vuilnisbak en was daarna je handen.
- Als je moet hoesten of niezen, hou dan je hand voor je mond en was vervolgens meteen je handen of gebruik een ontsmettend middel.
- Vermijd om een handdruk te geven aan iemand die last heeft van een winterkwaaltje.
Hoe kun je ten slotte je weerstand verhogen?
Als je je weerstand wilt verhogen, is het vooral belangrijk om voldoende vitamine C op te nemen. Een tip: eet elke dag 300 gram groenten en twee stukken fruit. Als je bovendien eet volgens de voedingsdriehoek, krijg je in het algemeen voldoende vitaminen binnen. Doe je dat niet, dan kunnen vitaminen uit voedingssupplementen nuttig zijn. Sommige mensen hebben in de winter vooral een tekort aan vitamine D, die bijdraagt tot een goede werking van het immuunsysteem. Die vitamine maakt je lichaam immers aan dankzij het zonlicht … waarvan er tijdens het koude seizoen te weinig is!
Heb jij ook zo je middeltjes om je te beschermen tegen winterkwaaltjes? Aarzel niet om je tips te delen op onze sociale netwerken Facebook en Instagram zodat de Revogan-community ze ook kan uitproberen!
Gerelateerde producten
Phytolis® Propolis siroop
Voor mensen met een luchtwegaandoening en verminderde immuniteit, of bij een droge prikkelhoest of kriebel in de keel. Weegbree draagt bij tot een natuurlijke weerstand; Echinacea en salie verzachten de keel.
Lees meer