Glutengevoelig,
wat is dat juist?
Ervaar je ongemakken na het eten van brood, pasta, pizza, bier of bewerkte voedingsmiddelen? Verlicht een glutenvrij dieet je klachten? Kunnen coeliakie en tarweallergie worden uitgesloten?
Als je al deze vragen met „JA“ hebt beantwoord, zou je één van de ongeveer 700,000 mensen in België kunnen zijn die glutengevoelig zijn.
De symptomen van glutengevoeligheid ontwikkelen zich vaak relatief snel na het eten van glutenbevattend voedsel en verdwijnen na het volgen van een glutenvrij dieet. Vaak genoemde klachten zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, hoofdpijn, slaperigheid, vermoeidheid, gewrichts- en spierpijnen, huidveranderingen, en soms zelfs depressieve stemmingen.
Er zijn momenteel geen gevalideerde systemen om te testen op glutengevoeligheid. Een definitieve diagnose kan pas worden gesteld na uitsluiting van coeliakie en tarweallergie, en als er een klinische verbetering na het volgen van een glutenvrij dieet vastgesteld kan worden.