Enzymtherapie bij spijsverteringsproblemen
Voedselovergevoeligheid kan van allergische aard zijn of van niet-allergische aard. In het eerste geval spreken we van een voedselallergie, en in het tweede geval van een voedselintolerantie. De ongemakken zijn zeer gelijkaardig, maar fundamenteel toch verschillend. In tegenstelling tot allergieën, waarbij immuunreacties optreden, worden voedselintoleranties veroorzaakt door een enzymtekort.
In geval van enzymtekort treden bepaalde ongemakken op doordat een belangrijke schakel ontbreekt bij de vertering van specifieke voedingsmiddelen. Voorbeelden van voedselintoleranties doordat bepaalde enzymen niet of onvoldoende geproduceerd worden zijn: lactose-intolerantie, complexe koolhydratenintolerantie, glutenintolerantie …
Een eenvoudige oplossing is het schrappen van de uitlokkende voedingsfactoren uit je dieet. Alleen is dit in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Bovendien kunnen er voedingstekorten ontstaan door het systematisch schrappen van bepaalde etenswaren uit je dagelijks voedingspatroon.
Voedingssupplementen op basis van verteringsenzymen bieden een mogelijke oplossing. Deze preparaten bevatten natuurlijke enzymen ter bevordering van de spijsvertering.