Ga naar de inhoud

Het metabolismedieet: een goede manier om gewicht te verliezen?

Of je nu wat overtollige kilo’s kwijt wil of drastisch wil vermageren, iedereen kan er baat bij hebben om calorieën anders te gaan verbranden. Dat is nu net het principe van het metabolismedieet.

Het metabolisme gaat om hoe snel ons lichaam calorieën verbrandt om energie te krijgen. Het bepaalt grotendeels de eetlust en hoeveel lichaamsvet je hebt. Hoe hoger je metabolisme, hoe meer calorieën je kan innemen zonder bij te komen. Bij een lager metabolisme worden daarentegen meer calorieën opgeslagen.1,2

Iedereen heeft een eigen metabolisme en dat is hoofdzakelijk genetisch bepaald. Je kan je metabolisme echter opkrikken als je je eetgewoonten wat aanpast, namelijk door geen voeding te eten die je metabolisme vertraagt en daarentegen door meer voeding te eten die het metabolisme verbetert.1,2

Een van de typische kenmerken van het metabolismedieet is dat je de hele dag door kleine maaltijden eet

Het metabolismedieet in de praktijk2

Zoals de term het aangeeft, is het metabolismedieet gericht op sneller en meer gewichtsverlies. Bij dit soort dieet ligt de focus op minder enkelvoudige suikers en andere geraffineerde producten, zoals wit brood of zoetigheden. Om je metabolisme te stimuleren is het ook belangrijk om minder zout te eten, met name door geen ultrabewerkte voeding te consumeren. Eet daarentegen volop vezelrijke ‘complexe koolhydraten’, zoals volle granen, havermout en bruine rijst. Qua vezelrijke voeding zijn ook fruit en groenten essentieel.

Metabolismedieet en glycemie

Als tussendoortje eet je best een combinatie van eiwitten en vetten (bijvoorbeeld een stukje kaas) met een stuk fruit of wat groenten. Zo zorg je voor een stabiele glycemie (bloedsuikerspiegel) en een metabolisme in evenwicht. Als de glycemie toeneemt, slaat het lichaam het teveel aan suiker op als vet. Als de bloedsuikerspiegel daalt, ‘verbrandt’ het lichaam spiermassa (dat noemen we de ‘overlevingsmodus’).

Een van de typische kenmerken van dit dieet is dat je de hele dag door kleine maaltijden eet – 3 gewone maaltijden en 3 tussendoortjes – om je metabolisme op gang te krijgen en het aan de gang te houden. Een lege maag remt je metabolisme immers af. Je slaat dus beter geen maaltijden over, want daardoor slaat je lichaam meer vetten op en vertraagt je metabolisme. Overigens is het ook aan te raden de hele dag door voldoende te drinken.

Schema’s van het metabolismedieet3,4

Meerdere varianten van dit dieet bieden eiwitrijke en caloriearme menu’s aan. Deze schema’s kan je 3 weken lang volgen.

Maar zijn ze ook gezond? Niet echt! Deze schema’s zijn erg beperkend. Eerst lijken de kilo’s razendsnel weg te smelten, maar dat stagneert al snel en werkt het jojo-effect in de hand (na gewichtsverlies snel weer bijkomen). Door de beperkte calorie-inname riskeer je je ook slap te voelen, of zelfs flauw te vallen, en dat zal uiteindelijk het metabolisme vertragen.

Het metabolismedieet maakt deel uit van een gezonde voeding en kan goed zijn voor de gezondheid. Maar je mag dit dieet niet verwarren met de schema’s die zogezegd op dit principe zijn gebaseerd want vaak zijn die schema’s immers te strikt en kunnen ze zelfs je metabolisme vertragen.2 Bij twijfel kan je er best over praten met een voedingsdeskundige!

Heb jij recent geprobeerd om te vermageren? Hoe denk jij over dit nieuwe dieet? Deel je verhaal met ons op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

Frezz sinaasappelsap HP Vit C+D+zink 200 ml

Sinaasappeldrank uit vruchtensapconcentraat met toegevoegde wei-eiwit,vitaminen en zink.

1Metabolism and weight loss: How you burn calories. Mayo Clinic. Oct 08, 2022.
2C. Ramnarace, Eat Your Way to a Faster Metabolism. Nourish (WebMD).
3B. Krans. Metabolic Diet Review: Fact or Fiction? Healthline. 2017.
4T. Soares, M. Estel, Faut-il oser le régime de 13 jours? Cosmopolitan.