logo


 Terug naar blog overzicht

Glutenvrij recept: briochebrood met rozijnen

Wie heel goed luistert, kan dit brood horen zingen wanneer het uit de oven komt! Je eet het als het nog lekker warm is, of koud als je echt genoeg geduld hebt … Hoe dan ook, wij kunnen daar niet op wachten. Warm vinden we het gewoon enorm lekker!

Boodschappenlijstje:

  • 1 koffielepel rietsuiker + 20 g natuurlijke suiker
  • 1 koffielepel droge bakkersgist
  • 5 cl lauw water (40°C)
  • 200 g volkorenrijstmeel
  • 50 g wit rijstmeel*
  • 100 g rozijnen
  • 1/4 koffielepel zout
  • 1 ei
  • 20 cl lauwe rijstmelk (30 à 40°C)

*De meelsoort waar je het minst van nodig hebt, kun je zonder probleem vervangen door een andere soort uit de voorraadkast. Durf te variëren met de mix!

Bereiding:

Meng de koffielepel suiker, de gist en 5 cl lauw water in een kom. Zet de kom bij een milde warmtebron tot wanneer het mengsel licht en dubbel zo groot geworden is. Meng ondertussen in een andere kom het volkorenrijstmeel, het witte rijstmeel, de ongeraffineerde suiker, de rozijnen en het zout. Maak een kuiltje in het midden.

Giet in dat kuiltje het ei en het gistmengsel. Meng voorzichtig door elkaar. Giet er, zodra het resultaat erg dik begint te worden, langzaam 20 cl lauwe rijstmelk bij en blijf mengen tot er een homogene massa ontstaat, die vloeibaar genoeg is – zoals een dik taartdeeg.

Bekleed de binnenkant van een cakevorm met bakpapier en giet er de bereiding in. Laat gedurende 1 à 1,5 uur rijzen bij een warmtebron.

Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C). Zet er een stenen schaaltje met water in. Zet vervolgens ook het briochebrood in de oven en bak het gedurende ongeveer 45 minuten.

Haal het briochebrood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Luister hoe mooi het zingt!

Bron
Alice & Laure Laffont, Jean Pommier, Annie Rapaport, Pains et brioches sans gluten, Éditions La Plage, 2010.

Broodmix Nogluten®

Glutenvrije broodmix (meel), rijk aan ijzer en vitamine B.

Meer info

 

Zin om te variëren met glutenvrije lekkernijen? Probeer eens ons recept voor appeltaart met notencrème. En maak je snel lid van onze community op Facebook en Instagram!