Gluten: een moderne kwaal
Een groeiend aantal mensen zegt spijsverteringsklachten te krijgen na het eten van gluten. Dit type van stofwisselingsziekte – coeliakie – komt nochtans niet vaak voor. Amper 1 tot 2% van de bevolking zou coeliakie hebben. Is het dan een modeverschijnsel of een aandoening die aan een opmars bezig is?
Glutenintolerantie (of coeliakie) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt (hier zijn het de cellen van de darmwand). De aandoening is toe te schrijven aan erfelijke factoren en treft 1 tot 2% van de bevolking. Maar specialisten geven vandaag toe dat er naast de eigenlijke ziekte coeliakie ook een niet-coeliakie gerelateerde glutengevoeligheid bestaat. Die is minder erg, maar zorgt wel voor chronische ongemakken bij de vertering. Zo’n 6% van de bevolking zou hiermee geconfronteerd worden.
“Als glutenintolerantie niet goed behandeld wordt, kan dat soms tot ernstige complicaties leiden”
De gevolgen van glutenintolerantie
Glutenintolerantie beschadigt het dunnedarmslijmvlies, waardoor de opname van de voedingsstoffen niet optimaal verloopt. Dat veroorzaakt allerlei symptomen, zoals buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en bloedarmoede, maar ook neurologische stoornissen en gewrichtsproblemen. De diagnose gebeurt op basis van een bloedafname, aangevuld met een endoscopie en een biopsie van het bovenste gedeelte van de dunne darm. De enige behandeling die momenteel bestaat, is het levenslang bannen van gluten uit de voeding. Eventjes zondigen, is er niet bij, want als coeliakie niet goed behandeld wordt, kan dat soms leiden tot ernstige complicaties (maagzweren…) en is er naar verluidt een groter risico op bepaalde kankers, zoals slokdarmkanker en darmkanker.
Te mijden producten
Gluten zit in bepaalde granen – tarwe, rogge, gerst en haver – en in de afgeleide producten ervan. Bij een intolerantie voor gluten zijn brood, pasta, pizza, quiches en dergelijke uit de voeding te bannen. Wees eveneens op uw hoede voor ‘verborgen’ gluten! Als veel gebruikt bindmiddel zit gluten soms ook in allerlei industriële producten zoals bouillonblokjes, spekreepjes, chocolade en surimi.
Waar vindt u glutenvrije producten?
Om te voorkomen dat u die verborgen gluten binnenkrijgt, kiest u best voor producten die gegarandeerd glutenvrij zijn. Het gamma aan glutenvrije producten is nu al heel ruim en breidt almaar verder uit. Coeliakiepatiënten kunnen zo dan toch voldoende afwisseling brengen in de keuken en genieten van lekker eten. Voor deskundig advies kunt u altijd terecht bij de apotheker of in dieetwinkels.
“Het gamma glutenvrije producten breidt almaar verder uit”
Opgelet voor het mode-effect!
In Hollywood zult u lang moeten zoeken voor u nog een actrice vindt die gluten eet! NO GLU is tegenwoordig echt trendy en hét nieuwe modedieet. Sommige specialisten in eetstoornissen luiden trouwens de alarmbel: de zogeheten glutenintolerantie zou bij veel mensen in werkelijkheid een excuus zijn om af te vallen. Maar aan een glutenvrij dieet beginnen zonder dat er echt sprake is van intolerantie en zonder medisch toezicht kan gevaarlijk zijn, want graanproducten zijn een essentieel bestanddeel van onze voeding. Wees dus op uw hoede voor voedingstekorten en … het nefaste effect ervan op uw portemonnee.