logo


 Terug naar blog overzicht

Gezonde voeding = geslaagde examens

Tijdens de blokperiode kunnen studenten meer dan ooit alle raad gebruiken om hun slaagkansen te verhogen. En als het geheim van goede schoolresultaten nu eens op ons bord lag?


Vis is goed voor het geheugen! Iedereen heeft die leuze al wel eens gehoord. Maar klopt ze ook? Een studie1 bij jongeren heeft uitgewezen dat omega 3, die je bijvoorbeeld terugvindt in vette vis, de geheugencapaciteit inderdaad verbetert. Er bestaat geen wondermiddel om het geheugen een boost te geven, maar goed eten blijft toch een onmiskenbare troef tijdens blok- en examenperiodes.

“Het geheim van een efficiënt werkend brein? Een evenwichtige voeding”

Een evenwichtige voeding

Om doeltreffend te kunnen functioneren, heeft ons brein energie nodig. Het geheim? Zo veel mogelijk afwisselen tijdens de drie dagelijkse maaltijden, maar vooral een evenwichtige voeding nastreven: een zetmeelproduct, eiwitbron, groenten en als aanvulling eventueel een melkproduct of een stuk fruit. Goed om te weten: ons brein is bijzonder gulzig naar koolhydraten. Die zitten onder meer in complexe suikers en dus ook in zetmeelproducten zoals aardappelen, pasta, rijst, volkorenbrood…

“Ons brein is bijzonder gulzig naar koolhydraten”

Een gezond tussendoortje

Om de twee uur even pauzeren is ook nuttig om een frisse neus te halen, zodat studenten er weer volop tegenaan kunnen. Het is meteen ook de gelegenheid om hun honger te stillen en een licht tussendoortje te nuttigen: een potje yoghurt, een stuk fruit, een boterham, een glas melk … Zo’n pauze is ook ideaal om onbedwingbare snoepbuien – en dus vaak te veel suikers en vetten – tussen twee studiemomenten door te vermijden.

1 Narendan, R. et al. Improved Working Memory but No Effect on Striatal Vesicular Monoamine Transporter Type 2 after Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation. In: Plos One, 2012.


Bent u begaan met uw gezondheid en wilt u de nieuwste tips krijgen om zorg te dragen voor uzelf? Lees dan zeker ons tijdschrift Inovita! Het is online beschikbaar of te krijgen in uw apotheek.

 

Gerelateerde producten

MemoTonus® 60 tabletten

Uw geheugen een duwtje geven? MemoTonus® bevat magnesium en vitamine B6 die bijdragen tot een goede psychologische functie.

Lees meer