logo


 Terug naar blog overzicht

Gehoorschade: ook een COVID-19-symptoom

Bij ziekteverschijnselen zoals koorts, hoesten, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden denken we tegenwoordig onmiddellijk aan COVID-19. Gehoorproblemen stonden tot nu toe niet mee op dat lijstje, maar blijken toch gerelateerd te zijn aan dit virus.

Een infectie met COVID-19 brengt meestal een aantal typische klachten met zich mee. Maar wist je dat er ook zeldzame symptomen van het coronavirus zijn die je misschien niet meteen zou linken met een besmetting? Zo werd recentelijk ontdekt dat een besmetting met COVID-19 ook gepaard kan gaan met gehoorproblemen1.

COVID-19 kan leiden tot gehoorschade

Het is reeds geweten dat een infectie met sommige virussen tot gehoorschade kan leiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de mazelen, bof of hersenvliesontsteking. Dit lijstje heeft er helaas een aanhanger bij, want ook 1 op 10 COVID-19 patiënten blijkt te kampen met gehoorverlies(2). Hoe dit virus de gehoorzin precies aantast, is nog grotendeels een raadsel. Wel zijn er vermoedens dat COVID-19 tot ontstekingen van het binnenoor leidt, daar cellen doodt, en zo gehoorschade teweegbrengt(3). Wanneer gehoorverlies juist optreedt en of dit effect langdurig blijft aanhouden is nog niet geweten. Wel is het belangrijk om tijdig in te grijpen wanneer gehoorverlies optreedt als gevolg van COVID-19. Een tijdige behandeling kan namelijk bijkomende gehoorschade beperken. Neem op dat moment steeds contact op met een arts om de mogelijkheden te bekijken.

Hoe dit virus de gehoorzin precies aantast, is nog grotendeels een raadsel.

De impact van COVID-19 op tinnitus

COVID-19 patiënten hebben eveneens kans om tinnitus, ofwel oorsuizen, te ontwikkelen(4). Personen die voor infectie met COVID-19 al last hadden van tinnitus, geven zelfs aan dat het virus oorsuizen kan verergeren(5). Niet alleen COVID-19 zelf, maar ook de daardoor veranderde levensomstandigheden, zoals thuiswerk, minder sociaal contact, stress, emotionele status en slaaptekort kunnen een negatief effect hebben op tinnitus. Een minderheid van de tinnitus patiënten geeft echter een verbetering aan als het aankomt op oorsuizen na COVID-19 infectie. Maar dit zou dan eerder terug te brengen zijn naar omgevingsfactoren zoals het meer vermijden van drukbevolkte en luide plaatsen als gevolg van de pandemie.

Gehoorproblemen en mondmaskers

Daar waar het mondmasker een sterke bondgenoot is bij het voorkomen van COVID-19 verspreiding, vormt het extra een uitdaging voor mensen die al met gehoorproblemen kampen. Zo kan bijvoorbeeld het hoorapparaat bij slechthorenden per ongeluk meegenomen worden wanneer het mondmasker uitgedaan wordt, waardoor het op de grond kan vallen en in het ergste geval zelfs schade kan oplopen. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van mondmaskers met linten in plaats van elastiekjes. Ook dempen mondkapjes niet enkel het stemgeluid, maar ze beletten ook liplezen en hinderen gebarentaal(6). Dit maakt niet alleen communicatie in het algemeen moeizamer, maar heeft een extra groot effect op mensen met gehoorproblemen die doorgaans meer communiceren via lichaamstaal.

 
 Bronnen:
  (1)N Saki, M Karimi, A Bayat, “Cochlear implant failure following COVID 19: Report of two cases”, Am J Otolaryngol. 2021; 42(3): 102910.
 (2)K Munro, K Uus, I Almufarrij, N Chaudhuri, V Yioe, “Persistent self-reported changes in hearing and tinnitus in post-hospitalisation COVID-19 cases”, International Journal of Audiology, 2020.
 (3)F Koumpa, C Forde, J Manjaly, “Sudden irreversible hearing loss post COVID-19”, BMJ Case Rep. 2020; 13(11):e238419.
 (4)F Freni, A Meduri, F Gazia, V Nicastro, C Galletti, P Aragona, C Galletti, B G, F Gallettia, “Symptomatology in head and neck district in coronavirus disease (COVID-19): A possible neuroinvasive action of SARS-CoV-2”, Am J Otolaryngol. 2020; 41(5): 102612.
 (5)E Beukes, D Baguley, L Jacquemin, M Lourenco, P Allen, J Onozuka, D Stockdale, V Kaldo, G Andersson, V Manchaiah, “Changes in Tinnitus Experiences During the COVID-19 Pandemic”, Front Public Health. 2020
 (6)E Trecca, M Gelardi, M Cassano, “COVID-19 and hearing difficulties”, Am J Otolaryngol. 2020;41(4):102496 

Ondervind je zelf gehoorschade of hindert een mondkapje jouw sociaal contact met anderen? Deel jouw ervaring met andere lezers op onze op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

EARCLIN® SPRAY 3IN1

De speciale 3in1-formule van earClin® Oorspray behandelt de drie meest voorkomende oorklachten. 1) Reinigt het oorkanaal. 2) Voorkomt en verlicht jeuk door overmatig oorsmeer. 3) Lost oorproppen op en verwijdert oorsmeer. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar die last hebben van overmatig oorsmeer, vooral voor wie een hoorapparaat of vaak oordoppen draagt.

Lees meer