logo


 Terug naar blog overzicht

Enzymen om onze spijsvertering een duwtje in de rug te geven

Lactose-intolerantie, intolerantie voor complexe koolhydraten of onverklaarbare spijsverteringsproblemen kunnen het leven van mensen die ermee kampen snel tot een hel maken. Maar er zijn spijsverteringsenzymen die redding brengen …


Enzymen komen tussen in alle stadia van de spijsvertering, van de mond tot de darmen. Ze helpen het voedsel omzetten in nuttige voedingsstoffen, zodat ze makkelijker opgenomen worden door het lichaam. Dat doen ze door complexe moleculen af te breken tot eenvoudige moleculen. Die komen dan in het bloed terecht en helpen ons lichaam zijn werk naar behoren te vervullen. De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn protease, lipase en amylase. Ze verteren respectievelijk eiwitten, vetten en zetmeel (complexe koolhydraten).

Als de enzymen ontbreken …

Stress, ouderdom, onvoldoende kauwen, sommige ziektes … Al die oorzaken kunnen de productie van spijsverteringsenzymen wijzigen. Zo’n tekort kan heel wat klachten veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen, maar ook verminderde eetlust of intoleranties.

“Een tekort of gebrek aan bepaalde enzymen kan een voedselintolerantie veroorzaken”

Dat is onder meer het geval met lactose-intolerantie. Deze aandoening leidt tot een verminderde of afwezige productie van lactase, een enzym dat melk helpt verteren. Zonder dat enzym kan het lichaam de lactose (het hoofdbestanddeel van melk) niet omzetten. Het uitsluiten of beperken van lactosehoudende voedingsmiddelen en het nemen van voedingssupplementen op basis van lactase vormen de basis van de behandeling van deze intolerantie.

Intolerantie voor koolhydraten

Maar er is niet alleen lactose-intolerantie. Bij mensen die geen koolhydraten verdragen, werkt het enzym alfa-galactosidase onvoldoende. Daardoor hebben ze moeite om complexe koolhydraten te verteren, dat wil zeggen zetmeel zoals aardappelen, brood, deegwaren, (ontbijt)granen en bepaalde groenten, en vezels zoals fruit, groenten – vooral rauwkost – en volkorengranen. Die intolerantie veroorzaakt een opgeblazen gevoel en kan dus heel veel ongemakken geven. De oplossing? Voedingssupplementen die rijk zijn aan alfa-galactosidase, waardoor u de hele zomer lang kunt genieten van lekkere salades en rauwkost!

DIGEST-OK 60 CAPSULES

Hebt u last van een moeizame spijsvertering (opgeblazen gevoel, flatulentie, buikkrampen, buikpijn)? Digest-OK, een voedingssupplement op basis van spijsverteringsenzymen, L-Glutamine en heemst, ondersteunt uw spijsvertering.

Meer info

U hebt een voedselintolerantie en u wilt meer weten over dit onderwerp? Op de website www.revogan.be vindt u tal van oplossingen en informatie. Surf naar onze site en klik op de rubriek over voedselintolerantie.

Gerelateerde producten

DIGEST-OK 60 CAPSULES

Hebt u last van een moeizame spijsvertering (opgeblazen gevoel, flatulentie, buikkrampen, buikpijn)? Digest-OK, een voedingssupplement op basis van spijsverteringsenzymen, L-Glutamine en heemst, ondersteunt uw spijsvertering.

Lees meer