logo


 Terug naar blog overzicht

Een positieve instelling dankzij saffraan!

Een te drukke agenda, een emotionele tegenslag, professionele vermoeidheid … iedereen krijgt weleens te maken met stress of neerslachtige gedachten. Op zo’n moment kan saffraan helpen om emotioneel weer in evenwicht te komen. Deze specerij kleurt je maaltijden … en je gedachten!


Te veel stress kan leiden tot een waaier aan gevolgen. Wanneer je te lang met spanning of negatieve emoties te maken krijgt, steken niet alleen psychische klachten zoals verstrooidheid of concentratieproblemen de kop op. Je raakt ook fysiek uitgeput, je slaapt slecht en je hebt een mindere dag. Saffraan kan een positief effect op die onaangename gevoelens hebben.

Waar komt dat ‘rode goud’ vandaan?

Saffraan wordt gewonnen uit de saffraankrokus of Crocus sativus L. Deze plant komt niet voor in het wild, maar wordt al duizenden jaren geteeld in de Arabische wereld. Iran is het land waar de meeste saffraan vandaan komt. Omdat teelt en oogst van de krokus manueel gebeuren, is saffraan vrij duur.
De specerij wordt vaak gebruikt in de keuken. Ze heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma, dat doet denken aan honing. De stampertjes zijn roodkleurig en geven een gele kleur aan gerechten.

“Onderzoek heeft aangetoond dat saffraan een positief effect heeft bij neerslachtigheid, stress en vermoeidheid.”

Effecten op lichaam én geest

Daarnaast wordt saffraan een werking toegeschreven. De stof werd al gebruikt in de Perzische geneeskunde. Onderzoek heeft aangetoond dat saffraan een positief effect heeft bij neerslachtigheid, stress en vermoeidheid1. Bij personen die saffraan aan hun voeding toevoegen, daalt dat negatieve gevoel. Bovendien heeft het in vergelijking met medicijnen (zoals antidepressiva) geen specifieke bijwerkingen.

Voedingsstoffen en vitaminen

In saffraan zitten heel wat werkzame stoffen. De chemische stof crocine is verantwoordelijk voor de kleur. De smaak wordt vooral bepaald door picrocrocine en het aroma door safranal. Daarnaast bevat de specerij vitamines B1 en B2, mineralen, carotenoïden (zeaxanthine, lycopeen …) en bioflavonoïden (quercetine).
Al die elementen zijn verantwoordelijk voor zijn actieve werking. Maar het is vooral de crocine die een natuurlijk antidepressivum en antioxidant2 blijkt. De werkzame stof draagt bij tot een beter emotioneel evenwicht en het behoud van positieve gedachten. Voor een effectieve werking wordt aanbevolen om minimaal 28 milligram saffraan per dag in te nemen.

Bronnen
1NCBI: Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16979327)
2NCBI: Inhibitory activity on amyloid-beta aggregation and antioxidant properties of Crocus sativus stigmas extract and its crocin constituents. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090119)


Iedereen maakt periodes van stress en spanning mee. Om daar beter mee om te gaan, kun je beroep doen op saffraan. Heb jij al ervaring met de positieve effecten van deze specerij? Deel ze met ons op onze sociale media: Facebook en Instagram!

 

Gerelateerde producten

Saffron 28 mg®

Formule speciaal ontwikkeld voor mensen die te kampen hebben met tijdelijke stress, emotionele periodes of professionele vermoeidheid. Saffraan bevordert het emotionele evenwicht en draagt bij tot het behoud van een positieve instelling. Magnesium, vitamine B6, B12 en foliumzuur dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid en tot een goede psychologische functie, inclusief stressbestendigheid.

Lees meer