Een glutenvrije kerst: 4 eenvoudige en feestelijke aperitiefreceptjes!
Nu de eindejaarsfeesten naderen, is het misschien tijd om je kerst-(of nieuwjaars) menu voor te bereiden. Ontdek hoe je je gasten kan verrassen met snelle, glutenvrije aperitiefreceptjes die eenvoudig te bereiden zijn en waarmee je ook makkelijk wat kan variëren!
Kleine vegetarische groententoetjes
– Ingrediënten (6 toetjes): 150 g kikkererwtenbloem, 200 g plantaardige melk, 100 g water, 100 g gegrilde groenten (of eender welke andere garnituur!), 1 soeplepel mosterd, 1 soeplepel gehakte bieslook, 1 teentje look, 1/2 koffielepel kurkuma, kruiden naar smaak.
– Voorbereiding: 1. Meng de bloem, de plantaardige melk, het water en de kruiden tot een homogene massa. 2. Voeg de mosterd toe, de bieslook en de look, en de gegrilde groenten voorgesneden in kleine stukjes en meng opnieuw alles samen. 3. Breng een beetje vetstof aan op kleine anti-aanbakvormen. Vul de vormen tot 3/4 met de bereiding. 4. Zet je toetjes 16 à 20 minuten in een op 250 °C voorverwarmde oven en serveer ze warm!
Wees creatief, je kan heel eenvoudig variëren bij elk recept
Minipizza’s als aperitiefhapje
– Ingrediënten (voor 4 personen): 80 g glutenvrije bloem, 50 ml water op kamertemperatuur, 5 g glutenvrije bakkersgist, olijfolie, een kleine pot tomatensaus, geraspte kaas, garnituur naar keuze (suggesties: stukjes vijg, verse kaas, balsamicocrème en noten).
– Voorbereiding: 1. Meng de bloem in een kom met het lauwe water. 2. Voeg de bloem en een soeplepel olijfolie toe. Meng tot je een gladde bol deeg krijgt. 3. Leg de bol deeg in een kom en bestrijk met een beetje olie. Dek de kom vervolgens af met een keukenhanddoek en laat het deeg 2 uur lang rijzen. 4. Smeer het deeg uit op een bebloemd werkblad, en maak vervolgens kleine rondjes met een diameter van 4-5 cm met behulp van een deegvormpje of een glas. 5. Garneer je minipizza’s en zet ze zo’n 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven. 6. Haal de pizza’s uit de oven, voeg een laatste scheutje olijfolie of enkele verse basilicumblaadjes toe en serveren maar!
Blini’s met gerookte zalm
– Ingrediënten (4 personen): 50 g maïsbloem, 50 g rijstbloem, 2 g droge bakkersgist, 10 cl melk, 1 ei, 1 soeplepel olijfolie, 2 g zout, 75 g gerookte zalm, 75 g verse kaas, enkele bieslooktakjes, sap van een halve citroen.
– Voorbereiding: 1. Meng de bloem met een beetje melk in een kom. Doe al de bloem en het zout in een mengkom en meng het geheel. 2. Scheid het eiwit van de dooier en zet het eiwit in de koelkast voor later. 3. Voeg de dooier toe aan het mengsel van bloem, voeg de gist toe en giet er al roerend geleidelijk aan de rest van de melk bij. 4. Leg plastic folie of een keukenhanddoek over de kom en laat het deeg 1 u. rusten. 5. Meng ondertussen de verse kaas met 1 soeplepel citroensap in een mengkom tot een smeuïge crème, en zet de bereiding daarna koel. 6. Na 1 u. zijn de ingrediënten goed met elkaar vermengd. Klop nu het eiwit stijf en meng het onder het deeg.
7. Verwarm een beetje olie in een anti-aanbakpan en leg er kleine hoeveelheden deeg in. Laat ongeveer 2 minuten bakken aan weerskanten. 8. Dresseer vervolgens: leg je lauwe blini’s op een dienblad, garneer ze met je crème en voeg vervolgens enkele stukjes zalm toe. Werk ze ten slotte af met de gehakte bieslook.
Liefdeskerstomaatjes met sesam
– Ingrediënten (voor 6 personen): 250 g kerstomaten, 200 g suiker, 100 ml water, sesamzaadjes, 2 soeplepels balsamicoazijn.
– Voorbereiding: 1. Meng de suiker en het water in een kookpot en laat zachtjes opwarmen. Als het mengsel dikker begint te worden, voeg dan al roerend de balsamicoazijn toe. Laat koken op een heel zacht vuurtje tot de karamel klaar is. 2. Doe de sesamzaadjes in een bord of in een kommetje. 3. Prik de kerstomaatjes op houten prikkers, dompel ze één voor één onder in de karamel en rol ze daarna in de sesamzaadjes. 4. Leg ze op een vel bakpapier en wacht tot de karamel hard wordt vooraleer je ze opdient.
Het hele jaar door vind je ook andere handige recepten terug op de blog van Revogan!