logo


 Terug naar blog overzicht

Drie ‘likes’ per dag maakt gelukkig!

Lekker warm bij de haard zitten, luisteren naar uw lievelingslied op de radio, de geur opsnuiven van vers gemaaid gras … Geluk zit soms in kleine dingen. Door dagelijks drie dingen te ‘liken’, leert u het leven smaken in al zijn eenvoud.


Door het strakke ritme van ons leven, vergeten we soms de kleine positieve momenten van de dag. Om er iets aan te doen, heeft de Franse journaliste en psychologe Florence Servan-Schreiber een heel simpele levenshouding bedacht: de ‘drie likes per dag’! ‘Likes’ zijn in deze context de kleine simpele geneugtes van het leven, de bevoorrechte momenten die het hart verwarmen en die ons een dankbaar gevoel geven. Het idee is simpel: kies elke dag drie momenten uit die u deugd gedaan hebben en deel die met andere mensen. Als je deze uitdaging op je eentje wil aangaan, neem dan enkele minuten de tijd om na te denken over je drie likes en schrijf ze op, bijvoorbeeld in een schriftje. Wil je dit samen met anderen doen, dan kan je je likes delen:

  • met je familie tijdens het avondeten
  • met je collega’s over de middag
  • met je vrienden tijdens een restaurantbezoekje…

Die gewoonte zal ons aanzetten om positief te denken, een meer optimistische levenshouding te koesteren en meer van het leven te genieten.

Concentreer u op het positieve!

Deze levensfilosofie gaat terug op de positieve psychologie of ‘gelukswetenschap’. Terwijl de traditionele psychologie zich op psychische problemen concentreert zoals depressies en angststoornissen, besteedt de positieve psychologie aandacht aan wat ons gelukkig maakt en aan de dingen die ons voldoening geven. Maar laat u niet misleiden! Het is niet de bedoeling dat u het leven permanent door een roze bril ziet en de dingen des levens gaat idealiseren. De positieve psychologie baseert zich op het principe dat het alledaagse leven weliswaar soms moeilijk is, maar dat iedereen de kwaliteiten in zich heeft om dat te overstijgen. Hoe? Door ons te concentreren op de dingen die we graag doen en die ons gelukkig maken!

Geluk stap voor stap

Om gelukkig te zijn, hoeven we geen bergen te verzetten of reusachtige projecten op te starten. Kleine veranderingen in het dagelijkse leven kunnen al voldoening geven.

  • Meer dan zes uur per nacht slapen.
  • Onze vriendschappen onderhouden: vrienden hebben maakt gelukkiger.
  • Nieuwe doelstellingen vastleggen op korte en langere termijn.
  • Al op voorhand genieten van de goede momenten die komen: het is bewezen dat op iets leuks anticiperen mensen gelukkiger maakt.
  • Experimenteren met nieuwe dingen.


Wens je meer positiviteit in je leven? Wil je alles wat rooskleuriger zien? Ga dan de uitdaging aan en deel uw ervaringen op onze sociale netwerken.