De stap zetten naar een tandprothese
Ben je een of meerdere tanden kwijt? Dan heb je mogelijk baat bij een tandprothese.
Er bestaan verschillende soorten: enerzijds heb je de keuze tussen vaste en uitneembare prothesen, anderzijds kan het gaan om een volledige of gedeeltelijk hulpstuk. Met deze tips zet je met een gerust gemoed de stap
Wil je opnieuw een mooi gebit en een stralende glimlach? Natuurlijk, maar het uiterlijk is lang niet de enige reden! Een gezond gebit zorgt er namelijk ook voor dat je bepaalde klanken goed kunt uitspreken en dat je je voeding op de juiste manier kunt kauwen. Het is dus erg belangrijk dat je je tanden goed verzorgt en dat je ze alle aandacht schenkt die ze verdienen.
Mogelijk moet je een tand laten vervangen. Dat is het geval wanneer een tand beschadigd is door een verwonding of onbehandelde en diepgaande tandbederf, of als de tand zich verplaatst en daardoor kauwproblemen veroorzaakt. Je maakt dan het best zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts!
De beste raad komt uit de mond van de tandarts
Stel: de tandarts acht het nodig een of meerdere tanden te vervangen. Hij of zij zal je dan een vaste of uitneembare tandprothese voorstellen. Dat hangt onder meer af van de staat van de tanden en de kaakbeenderen, van de mondhygiëne en van het aantal tanden dat moet worden vervangen. De tandarts informeert je bovendien over het gebruikte materiaal, het aantal benodigde afspraken, de verwachte levensduur van de prothese en de kosten.
Vaste prothesen
Er bestaan verschillende types vaste prothesen:
- Een kroon bedekt de tand volledig: aangewezen indien de tand erg beschadigd is door tandbederf of een verwonding;
- Een brug wordt bevestigd op de tanden rond de tandholte;
- Een stifttand wordt gebruikt wanneer alleen de wortel nog over blijft;
- Implantaten worden in het kaakbeen geplaatst ter vervanging van de wortel;
- Inlays en onlays reconstrueren of bedekken deels de tand;
- Een facing wordt om esthetische redenen op de zichtbare zijde van de voortanden gelijmd.
Uitneembare prothesen
Kies je voor een uitneembare prothese, dan krijg je de dag waarop een of meerdere tanden worden getrokken een tijdelijke prothese. Met dit hulpstuk kan alles mooi genezen alvorens je de definitieve uitneembare prothese plaatst, zonder daarbij het uiterlijk uit het oog te verliezen.
Daarna is het tijd voor de definitieve prothese. Het kan daarbij gaan om:
- ofwel een gedeeltelijke prothese met een basis van hars of metaal,
- ofwel een klassieke, volledige prothese die steunt op het tandvlees of de implantaten.
Gewenning
Uitneembare tandprothesen dragen, dat voelt verre van natuurlijk aan. Het kan dus wat tijd vergen om eraan te wennen. Vooral de eerste dagen zijn vervelend: je verliest veel speeksel, de prothese voelt heel volumineus aan, het is moeilijk om de juiste houding te vinden voor je tong, maar ook praten en eten lukt niet zo goed. Dankzij deze goede raad is die hinder voor je het weet voorbij:
- Draag de prothese permanent;
- Oefen door luidop voor de spiegel te praten;
- Voordat je begint te praten, slik je speeksel in met de tanden op elkaar, een eenvoudige beweging waarmee je de prothese correct herpositioneert;
- Eet traag en met kleine happen.
“Uitneembare tandprothesen vergen even goede zorgen als echte tanden”
Hoe onderhoud je tandprothesen?
Uitneembare tandprothesen vergen even goede zorgen als echte tanden. Daarom neem je ze minimaal twee keer per dag uit om ze langs alle kanten heel zorgvuldig te poetsen vooraleer je ze terug in je mond stopt.
Onthoud bovendien dit: of een klassieke, volledige tandprothese goed in de mond zit, hangt niet alleen af van het reliëf van de kaakbeenderen. Je kunt ook zelf de hechting van de prothese verbeteren door een kleefcrème te gebruiken. Die breng je bijvoorbeeld vóór de maaltijd aan.
Ook vaste prothesen vragen hetzelfde onderhoud als natuurlijke tanden. Poets je tanden dus na het ontbijt en voordat je gaat slapen. Gebruik een parodontale tandenborstel om tussen de tanden te reinigen.
Met dank aan dr. Christophe Lequart, tandchirurg, en de Union Française pour la Santé Bucco-Dentaire (Franse Vereniging voor Mondhygiëne).
Draag jij een tandprothese? Vertel ons alles over jouw ervaringen op onze Facebookpagina.
Gerelateerde producten
Protefix® kleefcrèmes
Protefix® kleefcrèmes zijn 100% vrij van zink en helpen bij het onderhoud van uw tandprothese.
Lees meer