logo


 Terug naar blog overzicht

De kracht van antioxidanten

Antioxidanten zijn ‘in’ … Sommige voedingsmiddelen worden populair omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en bepaalde cosmetica maken er hun topingrediënt van. Waarom? Antioxidanten zouden een anti-agingeffect hebben omdat ze vrije radicalen bestrijden. We vertellen je alles over deze gegeerde stoffen!

Je hebt vast wel al eens een geschild appelpartje gezien dat bruin wordt, of een fiets die begint te roesten. Dat zijn twee typische voorbeelden van oxidatie. Een fenomeen waarvan ook ons lichaam niet gespaard blijft … Aan de basis daarvan liggen vrije radicalen. Als er een grote hoeveelheid van die moleculen in ons lichaam aanwezig is, kunnen zij onze cellen beschadigen.

Vrije radicalen, wat zijn dat?

Vrije radicalen zijn moleculen die ons lichaam voortdurend zelf aanmaakt tijdens de chemische reactie die zich voordoet bij onze ademhaling. Concreet gaat het om zuurstofatomen die één elektron verloren hebben (de zogenaamde oxidatie) en dus slechts zeven i.p.v. acht elektronen bevatten. Het probleem is dat het ongepaard elektron instabiliteit veroorzaakt in ons lichaam en chemisch reactief wordt met onze cellen (om een elektron kwijt te raken of eentje te vinden met als doel weer een elektronenpaar te vormen). Resultaat: onze cellen kunnen schade oplopen. Zo worden vrije radicalen in verband gebracht met veroudering en liggen ze ook aan de basis van allerlei ouderdomsziektes of -aandoeningen.

Antioxidanten schieten ons te hulp!

Gelukkig kan ons lichaam heel wat antioxidanten uit onze voeding halen. De moleculen van antioxidanten zijn in staat om de schade die door de vrije radicalen werd aangericht, te neutraliseren of terug te dringen door ze het missende elektron terug te geven. Tot de groep van de antioxidanten behoren bijvoorbeeld de vitamines A, C en E, sporenelementen zoals selenium en zink, en ook nog bepaalde enzymen.

Niet alleen fruit, groenten … maar ook zwarte chocolade is een bron van antioxidanten!

Oxidatieve stress

Bepaalde externe factoren kunnen echter leiden tot een teveel aan vrije radicalen in ons lichaam:

  • een te lange blootstelling aan de zon,
  • veel roken en alcohol drinken,
  • een onevenwichtig voedingspatroon,
  • veel stress,
  • overmatige blootstelling aan vervuiling,
  • intensief sporten.

In dat geval ontstaat er een gebrek aan evenwicht tussen de vrije radicalen en de antioxidanten die ze moeten bestrijden. We spreken dan over ‘oxidatieve stress’, die vooral een schadelijk effect heeft op onze lichaamscellen.

Wat eet je best voor een antioxidantenboost?

Om volop te genieten van voldoende antioxidanten zorg je er best voor dat je gevarieerd en evenwichtig eet. Bepaalde voedingsmiddelen zijn trouwens ware antioxidantenbommetjes:

  • groenten en fruit: zoals de gouden regel voorschrijft, eet je best 5 stuks per dag.
    Zorg voor afwisseling, eet ze vers en kies voor stomen bij het bereiden van groenten.
  • volle granen
  • groene thee
  • zwarte chocolade
  • rode wijn (met mate uiteraard)

In bepaalde gevallen kunnen voedingssupplementen ook een oplossing bieden (bijvoorbeeld in het geval van ondervoeding, bij zwangere vrouwen met een tekort aan voedingsstoffen, bij moeilijke eters …). Twijfel je eraan of jij baat zou hebben bij een voedingssupplement? Aarzel niet om je apotheker of huisarts te consulteren. Het is namelijk niet raadzaam om de aanbevolen hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamine A of E) te overschrijden.

En jij, geloof jij in de kracht van antioxidanten? Zo ja, aan welke bronnen van antioxidanten doe jij je graag tegoed? Zwarte chocolade of liever gojibessen? Vertel het ons op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Selenium ACE+D®

Dit voedingssupplement met selenium en vitamines A, C, E en D heeft een antioxiderende werking, geeft je weerstand een boost, beschermt tegen celveroudering en vermindert vermoeidheid. Uitermate geschikt voor wie zich wil beschermen tegen veroudering, bij langdurige blootstelling aan de zon, of voor wie rookt, onevenwichtig eet of vaak alcohol drinkt.

Lees meer