logo


 Terug naar blog overzicht

Darmflora: het belang van prebiotica

Probiotica, het is een begrip dat je misschien wel kent. De voordelen die deze goede bacteriën op onze darmflora hebben, worden immers volop bewierookt. Over prebiotica wordt dan weer veel minder gepraat. Probiotica en prebiotica gaan nochtans hand in hand!


je mag beide termen niet met elkaar verwarren, maar om het over prebiotica te hebben, moet je eerst zeggen wat probiotica zijn. Ze kunnen gewoon niet zonder elkaar! Tijd voor een lesje over de darmflora.

Probiotica of de rijkdom van de darmflora

De darmflora, ook wel darmmicrobioom genoemd, is het geheel van levende micro-organismen (bacteriën, gist …) die onze darmen van nature bevolken. Er bestaan wel meer dan 1000 verschillende soorten micro-organismen. Probiotica zijn daar één van. ‘Probiotica’ betekent letterlijk ‘gunstig voor het leven’. Die bacteriën hebben ook echt een heilzaam effect op ons organisme. Dat uit zich:

  • in de productie van immuuncellen, die zich in heel ons lichaam voortbewegen;
  • in de strijd tegen de toename van pathogene bacteriën (die ziektes kunnen veroorzaken);
  • in de vorm van hulp bij de vertering van bepaalde voedingsstoffen.

Maar de samenstelling van de darmflora, en dus zijn evenwicht, kan verstoord raken, bijvoorbeeld tijdens een antibioticabehandeling, na diarree of bij chemotherapie. Daarom is het soms nodig om probiotica opnieuw ’in te zaaien’, om met andere woorden probiotische kiemen aan te brengen.

“Prebiotica zijn de voedingsstoffen van probiotica”

Prebiotica, ten dienste van probiotica

probiotica

Probiotica hebben de steun van prebiotica hard nodig als ze hun taken naar behoren willen vervullen. Prebiotica fungeren namelijk als voeding voor probiotica. Probiotica worden er groter en actiever door.
In tegenstelling tot probiotica zijn prebiotica geen levende micro-organismen. Prebiotica zijn complexe koolhydraten (vooral inuline, maar ook cellulose, lactose of galacto-oligosachariden) en maken deel uit van de voedingsvezels.
Probiotica overleven het maagzuur en de gal in de dunne darm en komen zo ongeschonden in de dikke darm. Het is in dit stadium van ons verteringsstelsel dat probiotica ze via het fermenteringsproces gebruiken om zich mee te voeden.

Prebiotica op ons bord

De darmen zijn een belangrijk orgaan. Ze zijn zo’n zes meter lang en daarmee het grootste orgaan na onze huid. De darmflora daarbinnen draagt onder meer bij tot een sterker immuunsysteem. Het is dus essentieel dat je er goed zorg voor draagt. Voorzie daarom zeker een plekje voor prebiotica in je voeding. Ze zijn vooral aanwezig in groenten en fruit:

  • fruit: ananas, banaan, nectarine, pompelmoes, perzik…
  • groenten: prei, artisjokken, asperges, ui, witloof …
  • volkorengranen: rogge, tarwe, gerst …
  • peulvruchten: linzen, kikkererwten, rode bonen …


Nog meer info en tips over voeding? Afspraak op onze sociale media Facebook en Instagram!