logo


 Terug naar blog overzicht

Darmflora: eet gevarieerd!

100.000 miljard: zoveel micro-organismen telt ons darmmicrobioom, ook wel darmflora genoemd. Een gevarieerde voeding heeft een positieve invloed op die ‘microkosmos’ die in onze darmen verstopt zit … en dus ook op onze gezondheid!


Microbioom, dat is het geheel van bacteriën, maar ook virussen, gisten en schimmels die van nature aanwezig zijn in ons lichaam. Verschillende types microbioom bevolken ons lichaam: in onze darm, op onze huid, in de vagina, de mond … Hun rol en samenstelling varieert naargelang hun plaats. Zo bestaat het darmmicrobioom – waar het hier om draait – uit meer dan 100.000 miljard bacteriën!

Welke rollen vervult onze darmflora?

Onze darmflora heeft verschillende rollen. De belangrijkste daarvan is helpen bij de vertering van bepaalde voedingsstoffen, zoals voedingsvezels. Nog een belangrijke functie is het weerstandsvermogen van ons organisme. Onze darmflora is een van de drie verdedigingsmiddelen van ons spijsverteringskanaal, in combinatie met een krachtig darmimmuunsysteem en een slijmlaag die dient als beschermende barrière tegen slechte bacteriën. Tot slot zorgt die bacteriënhaard ook voor de aanmaak van vitamine K, die nodig is voor een goede bloedstolling en voor de aanmaak van bepaalde vitamines uit de B-groep, zoals B12 (celvernieuwing) en B8 (omzetting van eiwitten, vetten en suikers in energie). Onze darmflora speelt nog tal van andere rollen, zoals de omzetting van galzuren, die helpen bij de correcte vertering van vetten in onze darmen.

Je voeding beïnvloedt je darmflora!

De invloed van voeding op het microbioom

Flore intestinale: mangez varié! | Darmflora: eet gevarieerd!

Onderzoekers1 aan de University College van Cork (Ierland) stellen het volgende: hoe gevarieerder onze voeding, hoe gevarieerder de bacteriën in onze darmflora. Het resultaat: onze darmflora vervult beter haar taken, onder meer op het vlak van immuniteit, en dat heeft een gunstige invloed op onze gezondheid. De voordelen van gezonde voeding zijn dus niet beperkt tot hun voedzame eigenschappen en hun invloed op de verschillende functies van onze organen!

Waar is onze darmflora dol op?

Al jaren wordt vanuit voedingsoogpunt aangeraden om voedingsmiddelen te consumeren die goede voedingsbronnen zijn voor onze bacteriën.

In de praktijk komt dat hierop neer:

  • Eet veel groenten en fruit. Polyfenolen geven groenten en fruit niet alleen hun kleur, ze zijn ook nog eens perfect voor de darmbacteriën.
  • Kies voor poly-onverzadigde vetten. Die kunnen plantaardig (olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, arachideolie …) of dierlijk (zalm, sardines …) zijn.
  • Eet voedingsvezels. Je vindt ze in fruit, groenten, granen en oliehoudend voedsel.
  • Gebruik probiotica. Die bevinden zich in gefermenteerde melkproducten. Het zijn levende bacteriën, die gunstig zijn voor de groei van ‘goede bacteriën’ in onze darmflora. Idealiter combineer je ze met prebiotica, die ze als voeding gebruiken.

Er zijn echter ook voedingsstoffen die een negatieve invloed hebben op het microbioom. Dat is onder meer het geval met alcohol en verzadigde vetten. Die stoffen wijzigen de darmflora en tasten de barrièrefunctie van de darm aan. Ook antibiotica horen daarbij, want zij vernietigen tijdelijk een deel van onze darmbacteriën. Daarom is het zo belangrijk om ze te combineren met probiotica.

Met dank aan professor Patrice D. Cani, FNRS-WELBIO-onderzoeker aan het Louvain Drug Research Institute (UCLouvain).

Bronnen
1 Marcus J. Claesson, Ian B. Jeffery, Paul W. O’Toole, Gut microbiota composition correlates with diet and health in the elderly, Nature, nr. 488, 9 augustus 2012, p. 178-184.

En jij, hoe draag jij zorg voor jouw darmflora? Deel je tips & tricks met de Revogan-community op Facebook en Instagram!

 

Gerelateerde producten

Digest-OK® verbeterde formule

Voor mensen met een moeilijke spijsvertering. Het bevat: heemst, die de spijsvertering ondersteunt; lactase, die de vertering van lactose bevordert bij mensen die deze stof moeilijk verteren; amylase, lipase, protease, hemicellulase, alpha-galactosidase, die zorgt voor de vertering van de complexe koolhydraten in de voeding; L-glutamine.

Lees meer