logo


 Terug naar blog overzicht

Dankzij fingerfood krijgen ouderen weer meer eetlust

Heb je al van ‘fingerfood’ gehoord? Dat betekent: eten met je vingers. Dit leuke idee is een echt therapeutisch middel: het is ideaal om de eetlust en autonomie van senioren te bevorderen.


Vaarwel mes, vork en lepel! Welkom ‘fingerfood’! Die voedingsmethode, ook wel ‘vingerhapjes’ genoemd, bestaat erin kleine hapjes te eten uit de hand, dus zonder gebruik te maken van bestek. Het doet denken aan de hapjes die je eet bij het drinken van een aperitiefje, zoals amuses, in reepjes gesneden groenten of toastjes. Fingerfood gaat echter verder dan de klassieke borrelhapjes: tegenwoordig is het een echt therapeutisch middel, aangezien het voldoet aan de behoeften van ouderen.

Wie heeft er baat bij fingerfood?

Met de leeftijd krijgen ouderen bepaalde aandoeningen, die het hen moeilijker maken om nog goed te eten. Zintuiglijke stoornissen (slechtziendheid, verminderde smaak, geur of gehoor) belemmeren hen bijvoorbeeld om te eten. Sommige lichamelijke aandoeningen, zoals artrose aan de handen of verlamming, bemoeilijken bovendien het gebruik van bestek. Ook personen met psychische stoornissen genieten dankzij fingerfood weer van hun eten. Psychische stoornissen zoals depressie hebben immers vaak eetlustverlies en afzondering tot gevolg. Tot slot wordt deze methode ook vaak gebruikt voor patiënten met cognitieve stoornissen zoals dementie of de ziekte van Alzheimer. Voor die mensen is met de handen eten een oplossing voor tijdruimtelijke desoriëntatie, aandachtsstoornissen of apraxie (het niet kunnen uitvoeren van een beweging of reeks van bewegingen).

Door met hun handen te eten, zijn ouderen niet meer afhankelijk van anderen.

De uitgebreide voordelen van fingerfood

Fingerfood biedt tal van voordelen. We sommen er enkele op:

  • Meer autonomie: mensen die hun bestek niet meer kunnen gebruiken om te eten, zijn afhankelijk van hun helpers. Door hun handen te gebruiken, krijgen ze weer autonomie!
  • Gewichtstoename: dementie leidt vaak tot gewichtsverlies en ondervoeding. De oorzaken: dwaalgedrag en de weigering om te eten. Dankzij fingerfood staan demente ouderen minder weigerachtig tegenover eten. Bovendien genieten ze opnieuw van hun maaltijden.
  • Een groter gevoel van eigenwaarde: door hun voeding weer in eigen handen te nemen, voelen ouderen zich gewaardeerd en krijgen ze opnieuw meer zelfvertrouwen.
  • Het oproepen van herinneringen: de smaak van bepaalde voedingsmiddelen wekt lang vervlogen herinneringen op, die nog steeds aanwezig zijn bij mensen met cognitieve stoornissen.

Fingerfood bij je thuis?

Fingerfood is echt niet alleen voor ouderen in woonzorgcentra. Je kunt de methode ook perfect bij je thuis toepassen. Hiervoor is een strikte handhygiëne wel noodzakelijk. Het is immers via onze handen dat we veel ziektekiemen overdragen. Zodra je je handen gewassen hebt, kun je je kooktalenten de vrije loop laten. Op internet vind je massa’s originele fingerfoodrecepten (muffins, cakejes, hartige snacks, hapjes, groentebrochettes, kleine tortilla’s, enz.). Er bestaan ook kant-en-klare producten, die onmiddellijk met de handen worden gegeten.

Bronnen
- Barratt, J. (2004). Practical nutritional care of elderly demented patients. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 7(1), 35–38
- Benattar, L., & Lemoine, P. (2009). Manger Alzheimer. In L. Benattar & P. Lemoine (Eds.), La vie Alzheimer (pp. 145–155). Paris: Armand Colin

Fingerfood biedt tal van voordelen. En bovendien is het een leuke uitdaging om deze hapjes thuis zelf klaar te maken! Ken jij verrukkelijke fingerfoodrecepten? Deel ze dan via onze sociale media, Facebook en Instagram, dan kunnen ook anderen meegenieten!

Gerelateerde producten

Carrégebraad in fingerfood-formaat. Rijk aan eiwitten.
Fingerfood Meco® Carrégebraad

Carrégebraad in fingerfood-formaat. Rijk aan eiwitten. Gladde textuur. Porties van 22 g.

Lees meer