logo


 Terug naar blog overzicht

Collageen voor een stralende huid

Collageen is een lichaamseigen eiwit – het zit dus van nature in ons lichaam. Het biedt de huid stevigheid, elasticiteit en weerstand. Maar naarmate we ouder worden, daalt de productie van collageen en ontstaan er rimpels. Een woordje uitleg.


Collageen is een vezelachtig (en dus weinig elastisch) eiwit dat van nature aanwezig is in het lichaam. Collageen, dat ongeveer een derde van de totaal aanwezige eiwitten in ons organisme uitmaakt, is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dat weefsel steunt en verbindt de verschillende weefsels en organen, en kan worden vergeleken met een lijm die ons lichaam samenhoudt. Naast zijn functie als hechtingsmiddel tussen de weefsels en organen, zorgt collageen er ook voor dat die weefsels en organen sterk, soepel en goed gehydrateerd blijven.

Een cruciaal bestanddeel van de huid!

Collageen zit niet alleen in het bindweefsel, maar ook in tal van lichaamsstructuren, zoals de botten, pezen, ligamenten, bloedvaten, het kraakbeen en ook in onze huid! Zo bestaat de dermis of lederhuid (het steunweefsel van de huid) uit collageenvezels die de huid structuur geven en haar weerbaar maken. Collageen speelt ook een rol in de celvernieuwing, waarbij dode huidcellen worden vervangen door nieuwe, en in de littekenvorming.

“Collageen geeft de huid een jongere uitstraling.”

Als de collageenproductie daalt …

Naarmate we ouder worden, dalen de productie en kwaliteit van collageen in ons lichaam. Het gevolg is dat onze huid minder goed gehydrateerd en dunner wordt. Daardoor vormen zich rimpels en ontstaan er ook makkelijker striemen, bruine vlekken en infecties. De huid is immers brozer en kan minder goed weerstand bieden aan externe factoren. De aanmaak van collageen vermindert al vanaf 25 jaar; vanaf de menopauze versnelt dat proces aanzienlijk. Maar ook blootstelling aan de zon, huidletsels, luchtvervuiling, actief of passief roken en drugsgebruik kunnen een nefaste invloed hebben op de productie en de kwaliteit van het collageen.

«Voedingssupplementen kunnen kostbare bondgenoten zijn tegen de verminderde collageenproductie.»

Orale supplementen op basis van collageen

Om die verminderde collageenproductie op te vangen, kunnen bepaalde voedingssupplementen kostbare bondgenoten zijn. Na inname van zo’n supplement wordt het collageen snel in de darmen opgenomen en komt het vervolgens in het bloedplasma terecht. In tegenstelling tot lokale injecties in de huid werkt oraal ingenomen collageen in op het hele lichaam. Het collageen concentreert zich in het bindweefsel, vooral dan in het huid- en kraakbeenweefsel. Het geeft de huid een jonger uitzicht omdat de rimpels verzachten. Ook de elasticiteit en de structuur van de huid verbeteren omdat die weer voller wordt.


Wilt u ook de beste verzorging voor een gezonde huid? Lees dan de adviezen in ons magazine Inovita, dat beschikbaar is online en eveneens in de apotheek.