logo


 Terug naar blog overzicht

Breng kleur in je eten!

De liefhebbers van #FoodPorn, die er tuk op zijn om hun maaltijd te fotograferen en de foto op sociale netwerken te plaatsen, hebben het alvast goed begrepen: een kleurrijke en aantrekkelijke maaltijd stimuleert de eetlust en is zelfs goed voor de gezondheid!


Hoeveel kinderen zijn er niet die hun neus optrekken voor witloof, wittekool of asperges … Het lijkt wel alsof we al van oudsher met onze ogen eten en het sterker is dan onszelf. En daarvoor is er een goede reden! Onze ogen kunnen immers onze smaakperceptie beïnvloeden, zelfs nog voordat we begonnen zijn met eten of drinken. Dat is wat blijkt uit een studie die voorgesteld werd tijdens een wetenschappelijke vergadering van de American Chemical Society. Zo heeft een experiment uitgewezen dat water met een rode kleurstof wordt waargenomen als meer gesuikerd en dus lekkerder dan hetzelfde water zonder kleurstof.

Het oog wil ook wat

De kleur roept dus een smaak op. Rood, een warme kleur, prikkelt het meest onze smaak. Koude kleuren zoals blauw daarentegen brengen ons het minst in verleiding.
De kracht van de kleur zou zelfs zodanig groot zijn dat ze ook een invloed heeft op onze reukzin. Uit datzelfde experiment is immers gebleken dat de proefpersonen een andere geur waarnemen bij water dat nochtans identiek is, maar verschillend van kleur.

Een kleurenpalet van gezondheidsvoordelen

In fruit en groenten zijn de meeste kleuren te vinden. Hun kleur vertelt iets over de cocktail aan voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Zo hebben wortels hun oranje kleur te danken aan hun hoeveelheid bètacaroteen, dat goed is voor onze ogen en huid. De rode kleur van tomaten komt van lycopeen, een krachtig antioxidant. En druiven zijn paars omdat ze anthocyanen bevatten, die weldadig zijn tegen het verouderen.
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft het advies om dagelijks minstens 400 g fruit en groenten te eten om ten volle van al die gezondheidsvoordelen te genieten. Eet groenten en fruit met afwisselende kleuren om die doelstelling te bereiken zonder te moeten vrezen voor eentonige maaltijden!

Geef ouderen zin om te eten

Voor ouderen kan een kleurrijke maaltijd een echte noodzaak zijn. Ze hebben namelijk vaak minder eetlust, waardoor ze het risico lopen op ondervoeding. Ouderen een kleurrijke maaltijd voorschotelen is een manier om hun eetlust te bevorderen. Zo kunnen ze ook genieten van de evenwichtige voeding die ze zo broodnodig hebben. Hier volgen enkele tips:

  • geef de voorkeur aan felgekleurd voedsel (rodekool, gele paprika’s …);
  • zorg ervoor dat het eten aantrekkelijk gepresenteerd wordt (snijd de wortels in stukjes, trek wat streepjes balsamicoazijn …);
  • kies een tafellaken, servet, placemat of bord in vrolijke kleuren zoals rood;
  • varieer de gerechten om te blijven zorgen voor eetplezier. .

Laat je fantasie de vrije loop!


Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om een creatieve touch te geven aan je gerechten? Is er een bepaalde kleur die jou helemaal doet watertanden? Deel dan je mening op op onze sociale netwerken en toon ons de foto’s van je mooiste creaties!