logo


 Terug naar blog overzicht

Boost je intelligentie dankzij deze vier tips & tricks

Uitblinken in de samenleving, sneller nadenken dan je schaduw, je hersencellen eens goed laten koken … Wil jij je cognitieve vaardigheden opkrikken? Dan is dit dé gouden regel: leg je brein in de watten!

Je IQ proberen te verhogen? Een omstreden idee …

Nu eens verworpen, dan weer verdedigd … Het welbekende ‘intelligentiequotiënt’ heeft al veel inkt doen vloeien. Een statistisch gegeven als resultaat van een reeks testen met de bedoeling om het ‘niveau’ van onze intelligentie cijfermatig te duiden. Het IQ meet parameters zoals het vermogen tot logisch denken en abstractie, het conceptueel vermogen, het korte- en langetermijngeheugen, en verder ook de verwerkingssnelheid van informatie. Of het al dan niet mogelijk is om je IQ te verhogen, daarover blijft grote twijfel bestaan. Zeker is wel dat je kunt oefenen voor het afleggen van die tests. Je wordt er dan beter in …, maar je wordt niet per se intelligenter.

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om ermee te beginnen

Meditatie voor een beter denkvermogen

Wie aan mindfulness doet, richt zijn aandacht op het hier en nu, en maakt verbinding met wat in zichzelf gebeurt, zonder te oordelen. En wij kunnen alleen maar vaststellen dat dit goed is voor ons brein! Met behulp van medische beeldvorming is aangetoond dat de structuur van de hersenen kan wijzigen door mindfulness!1 Zo kon er een verdikking van het hersenweefsel worden vastgesteld in die delen van de hersenen die in verband worden gebracht met aandacht, het geheugen en de controle van emoties. En als kers op de taart: die vorm van meditatie zorgt voor minder stress, meer welbevinden en een lagere bloeddruk.
Overigens is het absoluut niet nodig om je huidige leven vaarwel te zeggen en een nieuw bestaan in te luiden als boeddhistische monnik: enkele minuten per dag mediteren, kan al een verschil maken.

Intelligentie ligt ook op ons bord

Het loont om goed na te denken over wat we onszelf voorschotelen! Volgens een recent onderzoek zou een mediterraans dieet een boost geven aan het brein en het verouderingsproces van het cognitieve vermogen vertragen.2 Wat zet je best op het menu? Voeding die rijk is aan vetzuren, vitamines en voedingsstoffen die ertoe bijdragen om je brein in topvorm te houden! Zo moet je jezelf met name tegoed doen aan omega 3 – dat zit in vette vis, lijnzaadolie en koolzaadolie, walnoten, hazelnoten, amandelnoten … –  en aan antioxidanten zoals de vitamines E en C, bètacaroteen of polyfenolen, die je vooral terugvindt in fruit en groenten, plantaardige oliën, volle granen, thee, maar ook in chocolade!
De onderzoekers voegen eraan toe dat je daarentegen beter niet te veel rode wijn en alcohol drinkt.

Wanneer sport je brein goed doet

Dé sport bij uitstek voor je brein? ‘Aerobe’ oefeningen die zorgen voor een betere zuurstoftoevoer naar onze weefsels: bijvoorbeeld wandelen aan een constante snelheid of hardlopen. Die activiteiten stimuleren de bloedcirculatie door het hele lichaam … ook in onze hersenen. Resultaat: betere cognitieve prestaties. En het goede nieuws is dat het nooit te laat is om ermee te beginnen. Onderzoeken3 suggereren immers dat ouderen, zelfs met een extreem sedentaire levensstijl, betere scores behalen op tests die hun cognitieve vaardigheden meten (geheugen, verwerkingssnelheid van informatie … ), en dat al na amper zes maanden trainen.

Bronnen:
1 Lazar, S. W., & al., Meditation experience is associated with increased cortical thickness, Neuro-report, 2005.
2 Tiarnán D. Keenan, & al., Adherence to a Mediterranean diet and cognitive function in the Age-Related Eye Disease Studies 1 & 2, Alzheimer's & Dementia, 2020.
3 Veronica Guadagni, & al., Aerobic exercise improves cognition and cerebrovascular regulation in older adults, Neurology, 2020.

En jij, welke goede gewoontes wil jij aannemen om je brein een boost te geven? Deel het met ons op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

MemoTonus®

MemoTonus® is een voedingssupplement dat het geheugen en de concentratie ondersteunt en vermoeidheid vermindert. Ideaal voor studenten, mensen die professioneel actief zijn en ouderen. Bevat magnesium en vitamine B6, die bijdragen tot een goed psychologisch functioneren.

Lees meer