logo


 Terug naar blog overzicht

Bewaartips voor honing

Van oudsher draagt honing bij tot ons culinair genot. Maar hoe bewaar je die gouden nectar en geniet je ervan tot het laatste drupje?


Wist je dat archeologen potten met nog eetbare honing hebben teruggevonden in Egyptische graftomben van duizenden jaren oud? Honing is inderdaad een van de weinige natuurlijke voedingsmiddelen die nooit bederven. Dat dankt hij aan zijn antibacteriële werking: het lage vochtgehalte en de suikers drogen bacteriën en andere boosdoeners letterlijk uit.

Is de honing hard geworden?

Ondanks zijn eeuwige jeugd heeft honing toch wel wat aandacht nodig. Zo zal vloeibare honing op termijn kristalliseren, een volkomen natuurlijk proces en makkelijk te verhelpen. Verwarm de honing met open deksel of doseerdop enkele minuten au bain-marie. De kristallen smelten als sneeuw voor de zon en je honing is weer even helder als tevoren.

“Ondanks zijn eeuwige jeugd heeft honing toch wel wat aandacht nodig.“

Bescherm honing tegen warmte …

Zowel vaste als vloeibare honing bewaar je best goed afgesloten, in een donkere ruimte en op kamertemperatuur (+/- 18°C). Door direct zonlicht of in een warme ruimte kan je vaste honing immers bezinken. Dat merk je aan het vloeibare, donkere laagje bovenaan – eenvoudig te verhelpen door de honing voorzichtig te mengen.

… en koude

Tegelijk deinst honing ook terug voor koude, en dat mag je letterlijk nemen! Plotse of hevige koude doet vaste honing krimpen. Hierdoor kan de honing hard als steen worden, met witte ‘ijsbloemen’ aan de bokaalrand. Koude versnelt ook de natuurlijke kristallisering van vloeibare honing. Toch doet dat alles geen afbreuk aan de kwaliteit. Na enkele dagen op een warmere plaats (max. 25°C) is je honing weer helemaal perfect.

Bleef de honingpot per vergissing geopend?

Als de pot bleef openstaan, waardoor de honing een tijdlang de vochtige omgevingslucht heeft opgenomen, dan kan hij gaan gisten. Toch kun je aangetaste honing nog altijd gebruiken! Gefermenteerde honing is immers niets anders dan ‘mede’ of honingwijn, een alcoholische drank die al zeker 8000 jaar gedronken wordt. Wil je toch liever honing als ontbijt, dan is goed bewaren wel de boodschap.

Honing in alle denkbare vormen!

  • Ook gekristalliseerd is honing heerlijk! Probeer hem uit met een schepje in je thee of uitgesmeerd op een geroosterde boterham.
  • Staat honing maar zelden op het menu? Dan vries je hem toch gewoon in! Haal de bokaal een dag van tevoren uit de vriezer en laat hem zachtjes ontdooien.
  • En hoe haal je nu werkelijk alles uit die bokaal? Vul de bijna lege bokaal met melk en verwarm tot 45°C. Even schudden en je geniet meteen ook van heerlijk warme melk met honing!

Ook dol op honing en gretig om nog meer tips uit te wisselen? ’Neem dan een kijkje op onze sociale media Facebook en Instagram!

 

Gerelateerde producten

Honing Melapi®

Het Melapi®-assortiment telt 14 verschillende soorten honing: éénbloemige met tijm, lavendel, acacia … maar ook enkele meerbloemige zoals polyflora met of zonder koninginnebrij.

Lees meer