logo


 Terug naar blog overzicht

Ben jij een straalkachel of een koukleum?

De ideale omgevingstemperatuur is voor iedereen anders. Denk maar aan die bibberende collega die het nog steeds te koud heeft met twee wintertruien, terwijl een andere dicht tegen het open raam aankruipt om af te koelen. Hoe komt dat nu toch?

Om te beginnen heeft iedereen een unieke interne thermostaat. Deze bestaat uit zenuwcellen die het lichaam aftasten op verschillende plekken en bepalen hoe warm of koud het is. Heb je het te warm, dan zal je thermostaat zweetklieren aansporen om te zweten zodat je kan afkoelen. Omgekeerd zal koude ervoor zorgen dat je bloedvaten samentrekken zodat je bloedcirculatie in een hogere versnelling komt te staan en je lichaam opwarmt.

Altijd te warm of altijd te koud

Wat voor jezelf als te warm of te koud aanvoelt, is zelden hetzelfde voor anderen. Hoewel deze verschillen erg klein zijn. Zo zal iedereen zich goed induffelen bij 14 graden op kantoor, terwijl 30 graden al gauw leidt tot zweterige voorhoofden en vervelende okselvijvers.

Waarom die ene het koud heeft bij 19 graden terwijl de rest van het gezin puffend in een T-shirt rondloopt, is voor een deel terug te brengen op lichaamsbouw. Het is niet verwonderlijk dat iemand die mager is het sneller koud heeft omdat die minder warmte maakt en dat ook sneller terug verliest. Te zware mensen hebben het dan dikwijls weer te warm omwille van meer vetweefsel, dat isolerend werkt. Het altijd te koud hebben kan ook een medische oorzaak hebben. Bloedarmoede, schildklierproblemen, eetstoornissen, of hart – en vaatziekten zijn hier enkele voorbeelden van. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat het eerder te koud of te warm hebben ook gewoon een kwestie van genetische aanleg kan zijn.

Wat voor jezelf als te warm of te koud aanvoelt, is zelden hetzelfde voor anderen

Vrouwen hebben het vaker koud

Het lijkt erop het dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Onderzoek toont aan dat vrouwen vaak een slechtere doorbloeding hebben, waardoor ze gevoeliger zijn aan temperatuurschommelingen. Ook verschillen in de hormoonhuishouding tijdens de menstruatie draagt bij aan het sneller koud hebben.

Je gevoelstemperatuur regelen

Meestal kan je er dus niets aan doen dat je tot de straalkachel- of koukleum-categorie behoort. Eerder dan je eraan te ergeren, kan je beter accepteren dat het zo is. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om het jezelf comfortabeler te maken.

Zo komen de koukleumen onder ons al heel wat verder met thermo-ondergoed en fleecedekens waar je je naar believen in kan nestelen. In combinatie met warme thee schiet je lichaamstemperatuur helemaal de hoogte in. De straalkachels doen dan liever het omgekeerde: gel- of koeltekussens, kleding van lichte, ademende stoffen, of zelfs een koeltevest kunnen afkoeling bieden. Tenslotte vinden sommige soelaas in acupunctuur, meditatie, ademhalingsoefeningen en koude douches voor het controleren van hun gevoelstemperatuur.

Hoe koel jij af of warm je jezelf op? Deel jouw tips met onze andere lezers op onze sociale netwerken Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

ALLSAN Broodbeleg Abrikozen

Allsan® broodbeleg abrikozen, een bron van vezels met 70% fruit en 30% minder suikers. Zonder bewaarmiddelen en uniek dankzij de extra toegevoegde vezels.

Naar het product